Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,43 / Satış: 32,56
€ EURO → Alış: 34,63 / Satış: 34,77

Zeytin de ,Maden de ,Enerji de bizimmiş !

Kazım Tokuç
Kazım Tokuç
  • 13.04.2022
  • Zeytin de ,Maden de ,Enerji de bizimmiş ! için yorumlar kapalı
  • 155 kez okundu

Başlığı okuyunca şaşırmayasınız . Zeytininde ,Madeninde, Enerjininde  bizim olmadığına itiraz eden mi var ? Şimdi esas konuya girelim . Başlıktaki   sözler Türkiye ,Maden İşçileri Sendikası Yatağan Şube Başkanı, TÜRK-İŞ Muğla İl Temsilcisi ,TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanına ait.

 

Zeytin alanlarında Kömür için zeytinlerin sökülmesiyle ilgili , Zeytinlerin sökülmesini destekleyici bir açıklama yapıyor üç sendika yöneticisi . Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Osman İlhan , TÜRK-İŞ Muğla İl Temsilcisi ve  TES-İş Sendikası Yatağan Şubesi Başkanı  Fatih Erçelik imzası ile yapılan açıklamada şu ifadelere yer veriliyor;

 

“31 Mart tarihinde Milas İkizköy’de yaşanan ve orada çalışan üyelerimizin saldırıya maruz kaldığından , Türkiye’nin gündemine oturan olaylarla ilgili Santrallerde ve Madenlerde çalışan işçiler adına TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak kamuoyuna bilgi verme gereği hasıl olmuştur. Bizler TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları Yatağan Şubeleri olarak çevreye duyarlı kendi öz varlıklarıyla enerji üreten yerli ve milli olarak elektrik üretiminde kömüre ulaşımın engellenmesini doğru bulmuyoruz.” deniliyor..

 

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Osman İlhan ve TÜRK-İŞ Muğla İl Temsilcisi,  TES-İş Sendikası Yatağan Şubesi Başkanı  Fatih Erçelik imzası ile yapılan açıklamada Zeytin Katliamınında olmadığı belirtilirken,”Ortada öyle çarpıtıldığı gibi herhangi bir ağaç veya zeytin katliamı yoktur. Taşıma öncesinde yapılan budama işlemine ağaç katli diyenler maalesef iftira suçu işlemektedirler. Olay yıllardır yapıldığı gibi zeytinlerin budandıktan sonra kök bütünlüğü sağlanarak sökülüp başka bir yere dikilmesinden ibarettir.Zeytinler taşındıkları yeni yerlerinde yeşerip zeytin veriyorlar.”

 

Bu üç  Sendikacının yaptıkları açıklama söyledikleri gibi değildir. Ben bu bölgede 50 yıldır gazetecilik yapan birisi olarak  Muğla bölgesinde bulunan üç termik Santraldan bu bölgenin insanlarının neler çektiğini ,kaç kişinin  hava kirliliğinin yarattığı hastalıklardan hayatını kaybettiğini , insanların yerlerini, yurtlarını , hatta birkaç kez köylerinden kömür nedeniyle göç etmek zorunda bırakıldıklarına bizzat şahit olmuş birisiyim.

 

Bu üç Sendikacı arkadaş ,patronlarına güya destek vermek için yaptıkları açıklamalarla yanlış yapıyorlar. Neymiş Zeytinler sökülmemiş , budanmış. İftira atılıyormuş . Doğru oturup doğru konuşacaksak Muğla bölgesinde bulunan üç termik santralının getirisinden çok götürüsü olurken , insan sağlığı göz göre göre tehlikeye atılmış ve atılmaya da devam edilmektedir.

 

Bir  gerçeği göz ardı edemeyiz . Zeytinde, Madende ,Enerjide bizim olabilir ama üçünü bir arada değerlendiremezsiniz. Yatağan termik Santralına kömür elde etmek için Tarihi Kentlerde talan edildi bu bölgede. Eskihisar (Stratonikea ), Şahinler köylüleri Kömür havzası içinde kaldıkları gerekçesiyle göç etmek zorunda bırakıldılar .

 

Dünyanın önemli Tarihi kentlerinden olan Yatağan’ın Stratonikie Kentinin batısında, Kömür havzası üzerinde Antik Yunan ve Roma’da gençlerin düşünsel ve bedensel yönden eğitildikleri, öğrenim gördükleri, spor etkinliklerinde bulundukları gymnasion denilen yapı bulunmaktadır. Kente giriş kapısının önündeki kutsal yolun kenarında oda mezarlar yer almaktadır. Giriş kapısından başlayan kutsal yol nekropolden geçmekte ve Lagina’daki Hekate kutsal alanına ulaşmaktadır

 

Stratonikea Kentinde  giriş kapısının önündeki kutsal yolun kenarında oda mezarlar yer almaktadır. Giriş kapısından başlayan kutsal yol nekropolden geçmekte ve Lagina‘daki Hekate kutsal alanına ulaşmaktadır. Söz konusu nekropol sahası günümüzde kömür ocakları havzası altında kalarak yok olmuştur. Kömür çıkarılırken Mezarlar talan edilerek tarih katledilmiştir .

 

Çevre, Tarih ve  İnsan sağlığını sürekli tehdit eden 30 yılını doldurmuş Muğla yöresinde bulunan geri kalmış tekneoloji ile üretilmiş bu üç termik santralde acilen kapatılmalıdır.. Bazı Patronlara para kazanmak için insan sağlığını, Çevreyi, Tarihi katledemezsiniz . Bu güzellikler hepimizin .