Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,49 / Satış: 32,62
€ EURO → Alış: 34,60 / Satış: 34,74

GÖZLERİ GÖCEK KOYLARINDA

Kazım Tokuç
Kazım Tokuç
  • 09.04.2021
  • GÖZLERİ GÖCEK KOYLARINDA için yorumlar kapalı
  • 233 kez okundu

 

Geçenlerdeki yazımda “Kimdir bunlar ?“ diyerek Muğla sahillerinin yasalar hiçe sayılarak talan edildiğini, devletin bunlara seyirci kaldığını yazmıştım . Muğla bölgesinde 50 yıldır profesyonel gazetecilik yapan birisi olarak Muğla sahillerini ,koyları halka açık deniz kıyılarını kapatan kendi mülkleri gibi kullanan vatandaşı sahillere sokmayan sözde turizmcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Bunlara dur diyen yok. Kanun uygulayıcılar neden seyrediyor bunları ? Atı alan Üsküdarı geçti . Kısa süre sonra vatandaşlar deniz kıyılarına bile giremeyecekler!

 

Bodrum’da koyların neredeyse tamamı Beach  clubler tarafından kapatılmışken, yeni bir koy kapatmada  geçtiğimiz günlerde Fethiye’nin Göcek Mahallesi’nde yer alan dünyaca ünlü İnceburun Koyu’nda ortaya çıktı. Kaçak yapılmaya çalışılan beach club, çevrecilerin duruma müdahale etmesi sonucu engellendi.

 

Göcek‘in en güzel koylarından biri İnceburun… Bu güzel sahil geçen ay bir grup tarafından beach club yapılmak için tahrip edildi. Grup koya kazıklar çakıp, beton dökerek ciddi zararlar verdi. Üstelik sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde… Olay doğa severler tarafından şikayetler edilince de 20 kişiye sokağa çıkma kısıtlamasını ihlalden toplam 63 bin lira ceza kesildi. Daha sonra ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nce inceleme başlatıldı. İncelemelerin ardından kaçak inşaat için cezai işlem yapılacağı da bildirildi. Konuyla ilgili süreç hala devam ediyormuş.

 

Sokağa çıkma yasağı  günlerinde koya kazıklar çakılmış, neredeyse beach club’ın temelleri atılmıştı. Yerel halk tepkisini gösterip kazıkları sökmesiydi İnce burun koyuda elden gidecekti .

 

Olay sonrası Göcek muhtarı Fahri Urgan;“İnceburun yolu olmayan halka açık bir koydur. Bizler oraya yürüyerek ya da teknelerle inerdik. Bölgede denize girdiğimiz en güzel alanlardan biri burası… Bu son olayda kepçeyle bir yol yapıldı ve kazıklar dikildi. Daha sonra çevredekilerin de şikayetleri üzerine, bu kazıklar söküldü ve para cezaları kesildi. Şu an olay mahkemelik. Gerekli belgeler ve izinler alınmayıp koya girip bu zararı verdiler. Yalnız koyun kişilere verildiği de söyleniyor, tabii net bir şey yok” diyor.

 

Deniz kıyıları devletindir, herkes eşit bir şekilde bu kıyıları kullanır’ diyen bir yasamız varken, nasıl oluyor da turizm işletmeleri en güzel yerleri alabiliyor ya da bu tip kaçak yapı girişimleri ortaya çıkıyor?

 

Bana sorarsanız bölgede  yarım asırdır gazetecilik yapan birisi olarak pek yakında Göcek koylarının durumu da Bodrum ve Marmaris  gibi turizm yörelerinden farklı olmayacaktır . Bu talan Muğla bölgesinde elli yıldır devam ediyor .