Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,14 / Satış: 32,27
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

KUMSALLARDA İNSAN SAĞLIĞI !

Kazım Tokuç
Kazım Tokuç
  • 26.03.2021
  • KUMSALLARDA İNSAN SAĞLIĞI ! için yorumlar kapalı
  • 106 kez okundu

 

Muğla sahilleri bin 480 km uzunluğu ile ülkenin en uzun kıyılarıdır . Böyle olunca da Muğla kıyılarında denize sıfır tesislerin sayısı da oldukça fazladır. Muğla  ilinin Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi turizm merkezleri ile dünyaca ünlü koylara sahiptir.

Son iki yıldır turizmin gözbebeği durumundaki Bodrum ve çevresinde bulunan otel ve işletmeler doğal plajları katlediyorlar adeta .Bodrumda birçok otel ya da işletme, plajlara ‘beyaz kum’ diye kuvars tozu seriyor. Kuvars tozu sermekle hem insan sağlığına zarar veriyorlar hem de doğallığı bozuyorlar .Üstelik verilen cezalara, çıkan haberlere rağmen geri adım atmıyorlar..Birkaç yıldır yaz sezonu yaklaştığında plajlara kuvars tozu döken bazı otel ve işletmelere cezalar  yazılmasına rağmen bu sezonda plajlara kuvars tozu serilmeye başlandığı görülüyor.

Kuvars kumu ya da Silis Kumu, metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşan tanecikler. Tane boyutları 2.00-0.05 mm arasında değişiyor. Kuvars kumları beyaz olup, demir oksit içeren kumların rengi pembeden kızıla veya kahverengiye kadar değişiyor. Silisten oluşan kuvars kumu az miktarda kil, feldspat, demir oksitler ve karbonatlar  içeriyor.

En çok inşaat sektöründe kullanılırken, ayrıca birçok endüstriyel sektörde farklı uygulamalarda da kullanılıyor. Örneğin saha camı, düz plaka camı ve cam elyafı üretiminde kullanılıyor.  En önemli özelliklerinden biri de ısıya karşı dayanıklılığının yüksek olmasıdır.

Oteller ve bazı işletmelerin tercih etme nedeni  ise görüntüsü Parlak bir görünüme sahip olduğu için Maldivler hissi yarattığından işletmecilerin tercihi olurken, insanlara zararları ise öldürücü hastalıklara neden olabiliyor.Kuvars kullanım alanlarına göre toza maruz kalanlar için çoğu zaman önlenemeyen bir sağlık sorunu oluşturabiliyor. Silikozis, tüberküloz, akciğer kanseri ve scleroderma gibi hastalıklar

Bu tozların plajlarda olması daha büyük tehlike yarattığı da belirtiliyor.Kuvarstaki moleküllerin uzun süre solunduğunda insan sağlığı için oldukça ciddi bir tehdit olduğunu söyleyen göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, hurriyet.com.tr’ye tozun insan sağlığı üzerindeki zararlarını şöyle anlatıyor.

Dr.Hürkal, bu moleküllerin hava yollarıyla uzun dönem alınmasının, ciddi solunum yolu reaksiyonlarına sebebiyet verdiğini söylerken, küçük partiküllerin yoğun solunmasıyla astım hastalarında alevlenmeler, uzun dönem çalışanların maruz kalmasıyla da akciğerlerde kireçlenme ortaya çıkıyor.

Tozun suyla beraber yutulmasının da tehlikeli olduğunu söyleyen Dr.Hürkal,“Belirtmekte fayda var. Kısa bir süre bile solumakla kronik akciğer hastalıklarını tetiklediğini, çocuklarda alerjik astım, yetişkinlerde de KOAH hastalığını hatta akciğer kanseri riski olanlarda risk grubunu arttırdıklarını da biliyoruz. Özellikle Türkiye tüberkülozun çok yoğun görüldüğü bir ülke. Bu nedenle sahillerden de tozun kaldırılması ve kullanılmaması gerekiyor.”

 Yapılan bir araştırmaya göre  Turistler beyaz kumsalı değil, Muğla’nın ve deniz turizminin olduğu diğer sahillerin doğal halini seviyorlar, bu nedenle buralara geliyorlar. Yasalarımıza göre sahillerde plajlara başka bir madde sermek atmak yasak .

“Kanunda yer alan 181 ve 182’nci maddeye göre teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde atıkları ya da artıkları toprağa, suya, havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde cezalar iki katına da çıkartılabilir”

 Buna rağmen kanuna aykırı davrananlar basit para cezalarıyla kurtuluyorlar .Plajlara , sahillere Kuvars  dökerek kendi ayağına kurşun sıkan sözde Turizmciler insan, çevre ve denizde yaşayanlara zarar vermeye devam ediyorlar .