Milas Akbelen’de Maden Ocağında çatlamalar var göçük riski yüksek
On binlerce ağacı kestikleri Akbelen maden ocağında tehlike çanları çalıyor.Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de köylüler ve çevrecilerin Akbelen ormanlarını 5 yıldır korumak için mücadele ettikleri ancak yüz bine yakın çam ağacının kesilerek maden ocağına çevrildiği alanda çatlaklar oluştuğu ve göçük riski bulunduğu açıklandı.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de köylülüler ve çevrecilerin Akbelen ormanlarını 5 yıldır korumak için mücadele ettikleri ancak yüz bine yakın çam ağacının kesilerek maden ocağına çevrildiği alanda çatlaklar oluştuğu ve göçük riski bulunduğu açıklandı.
Her gün patlatılan dinamitin ardından İkizköy’deki evlerde çatlaklar oluşması ile birlikte yaklaşık bir haftadır susuzluk çeken İkizköy Mahallesi ve Akbelen maden ocakları ile ilgili TİMOSEN(Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası) ve TiMODER Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sert ciddi açıklamalarda bulundu. Sert “Şu anda Akbelen maden sahasının yukarısında çatlamalar var, buda büyük göçük riskini oluşturuyor” dedi.
TİMOSEN(Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası) ve TiMODER Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sert, LİMAK ve İÇTAŞ ortaklığına ait YK Enerji’ye ait maden sahasında bazı alanlarda göçük riski olduğunu öne sürdü olası bir faciaya karşı acilen önlem alınması gerektiğini belirterek “Şu anda AKbelen maden sahasının yukarısında çatlamalar var, buda büyük göçük riskini oluşturuyor” dedi.
TİMOSEN(Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası) ve TiMODER Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sert, LİMAK ve İÇTAŞ ortaklığına ait Yeniköy Termik Santralına ait maden ocaklarında yaşanılan iş kazaları, zorla işten çıkarmalar, işyerindeki çalışma koşullarının ağırlığına ve maden sahasındaki göçük iddiasına ilişkin olarak Milas Park Kafede basın toplantısı düzenledi. Açıklamada sırasında sendikanın işyeri temsilcisi ve Disiplin Kurulu Başkanı Muhammet Özen de yer aldı.
İKİZKÖY – AKBELEN MADEN SAHASINDAKİ GERÇEKLERİ ANLATTI
TİMOSEN genel başkanı Ahmet Sert, LİMAK ve İÇTAŞ’ın oluşturduğu YK Enerji’nin, İkizköylüler’in ve çevrecilerin karşı çıkmalarına rağmen jandarmanın desteğiyle Akbelen’de kesilen çam ağaçlarının yerinde oluşturulan maden ocağında meydana gelen ölümlü iş kazası, zorla işten çıkarmalar, mobing ve ağır çalışma koşulları hakkında şunları kaydetti:
“Burada, Akbelen’de 14 Nisan 2024 tarihinde şu andaki toplantımıza konu olan kömür ocağı şantiyesinde ölümlü bir kaza oldu. Burada bir şoför arkadaşımız hayatını kaybetti. Kaza ilgili kurumlara aksetti. İdari ve hukuki kurumlar bunu soruşturuyor. Bu aşamada yorum yapmamız yanlış olur ancak birkaç gün önce yine hasarlı araç kazası daha meydana geldi. Bu olayların şantiyede faaliyet gösteren, çalışan arkadaşımız TİMOSEN’in kurucu üyesi ve Disiplin Kurulu başkanı olan Muhammet Özen, bu olaylardan sendikamızı haberdar etti. Sahada işçiler mobing uygulandığı, en basit nedenlerle işçilerin istifaya zorlandığını ve istifa ettirildiğini öğrendik. Bu konuda elimizde belgeler var. Bazı üst düşey kişilerle görüşme yaptıktan sonra Şantiyedeki mevcut yöneticilerle görüşme gerçekleştirdim. Bu şantiyede yaklaşık 800 çalışan var ve bunların 700’e yakını iş makinası ve kamyonu kullanan operatör. O görüşmeyi dün yaptıktan sonra, şantiyedeki sorumlu kişilerle yaptığımız görüşme ile birlikte yine buradaki ortak firmalardan birisinin CEO’su ile de görüşme sağladım. Bizim iddialarımız ve saha gerçeklerinin bundan sonraki süreçte devam etmemesi için talep ve beklentilerimiz var. Sahadaki olumsuzlukları kaldıracaklarına dair kendilerinden söz aldık. Fakat bize verilen sözler doğrultusunda dünden bu yana sahada bir düzelme olmadığını gördüm. Bu basın toplantımızdan sonra Limak ve İçtaş’ın genel merkezlerine talep ve beklentilerimizi bir rapor halinde ileteceğiz. Sahadaki çalışma koşulları düzeltilmezse, talep ve beklentilerimize uygun yanıt verilmediği takdirde, önümüzdeki süreçte üzerimize düşen görev ve sorumluk neyi gerektiriyorsa, yerine getirmekten kaçınmayacağımızı da herkesin bilmesini istiyoruz.” İfadelerini kullandı.
MADEN SAHALARINDA YÜKSEK GÖÇÜK RİSKİ VAR
YK Enerji’nin kömür madeni sahasında bazı alanlarda göçük riski bulunduğunu öne süren TİMOSEN(Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası) ve TiMODER Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sert, “Edindiğimiz bilgiye göre, Sekköy’deki göçük riski hala devam ediyor. Ama o kısımdaki çalışma durdurulmuş durumda. Şuan Akbelen’de göçük olması muhtemel en yukarda çatlakların oluşmaya başlandığı söyleniyor. Daha önce Akbelen’de küçük çapta bir göçük olmuştu. Bu göçükten hafifte olsa etkilenen bir kişi varmış. Bu kişi göçük sonrası rapor aldı diye altından yeni arabasının alıp eski bir araç vererek tehditle istifa edildiği öne sürülüyor.” diye konuştu.
UZUN ÇALIŞMA SÜRELERİ VE FAZLA SEFER SAYISI İDDİASI
TİMOSEN genel başkanı Sert, “bu işyerinde ne gibi eksiklikler, sıkıntılar gözlediniz? Burada işçiler çok uzun süre mi çalıştırılıyor, ne oluyor?” sorusunu ise şu şekilde açıklık getirdi: “Burada bire bir tespit ettiğimiz durumlar var. Çalışma kanuna göre, işçilerin sabah 08’de işe başlayıp akşam 17’de işi bırakması gerekiyor. İşin durumuna ve günlük rızaya göre 1-2 saatlik fazla mesai yapılabilir. Öğrendiğime göre burada sabah 06:45’de işbaşı yapılıyor, akşam da 17’45’de iş bitimi oluyor. Normal şartlarda kanuna göre öğleden önce ve sonra 15’er dakika, işin şekline göre 30 dakika da olabilir, dinlenme molası olması gerekiyor. Bunlar uygulanmıyor. Öğle yemeği arası bir saat olması gerekirken, burada bu sürenin daha kısa uygulandığını biliyoruz. Bir de işin tehlike sınıfı ve boyutuna göre, işin kontrollü şekilde götürülmesi gerekiyor. Çok sefer yapın, günlük sefer sayısını, tonajı tutturun denilmemesi gerekiyor. İşçilere, pazar günleri izin kullandırılmıyor. Burada maalesef bunlar var. Bunların hepsi birer iş kazası nedenidir.”
Editör: Kazım TOKUÇ