Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

Kazım Tokuç
Kazım Tokuç
  • 21.05.2023
  • için yorumlar kapalı
  • 125 kez okundu

MUĞLA SAHİLLERİNDE TALAN SAĞANAĞI DEVAM EDİYOR

 

Muğla; tarihinde böyle “talan  “görmedi. Türkiye’nin en uzun sahillerine sahip ülkenin Turizm ,Orman, Tarım, Deniz ürünleri.,Tarihi ve Kültürüyle  girdilerinde ilk sıralarda yer alan Muğla sahillerinde şimdide Cennet koylar  talana açıldı. Halkın yaralandığı sahiller önce  iktidar yanlısı kişilere satılmak ve ya kiralamak suretiyle verilirken ,şimdide Valilikler devreye girdi.

 

Muğla sahillerinden birkaç örnek verecek olursak , Valilik bünyesinde bulunan (MUÇEV) Muğla Çevre Vakfı halkın yararlandığı Sahil, Plaj ve Koyları  kiraya vererek özel şirketlere peşkeş çekiyor.  İşte talana açılan koy ve sahillerden bir kaçı . Gökova Akbük  ,Sedir Adası , İnce kum ,Ölüdeniz  bunlardan yalnız bir kaçı .

 

MUÇEV  Şimdide Bodrum Sahillerindeki Cennet koyları kiraya veriyor. Muğla’nın Bodrum ilçesinde çevrecilerin ve halkın özel şirkete peşkeş çekilmemesi için yıllardır mücadele ettiği, vatandaşların denize girmek için gittiği birkaç plajdan biri olan Cennet Koy’un iki seçim arasında özel bir şirkete kiralandığı ortaya çıktı. Mavi yolculuğun en önemli duraklarından bir olan Cennet Koy’un kiralanmasına Bodrumlular tepki gösteriyor.

 

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde mavi denizi, yemyeşil asırlık ormanları ile ünlü, mavi yolculuğun az kalan koylarından biri olan Cennet Koyu’nun iki seçim arasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile MUÇEV (Muğla Çevre Vakfı) tarafından özel bir şirkete kiralanması Bodrumluları ayağa kaldırdı.

 

Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Mirbahattin Demir, bakın ne diyor ;“Başta Bodrum ve Muğla’da koyları, ormanları korumak için oradan oraya koşup, nöbet tutup, sürekli davalar açmaktan yorulduk. Son olarak da birileri seçimleri fırsat bilip elini hızlı tutarak koyu kiraya vermiş. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, anayasamıza göre kıyılar, sahiller devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyı Kanunu’na göre de kıyıları koruyamaz hale geldik. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu talandan haberi var mı? Herkes Cumhurbaşkanımıza sesleniyor, biz de Bodrum’dan sesleniyoruz. Bundan haberiniz var mı” diye konuşuyor .

Seçim öncesi Muğla sahilleri Kaçak yapılarla doldu. Marmaris ,Datça Yarımadasında kaçak binalar hortladı . Daha önceleri olduğu gibi  kaçak binalara seçimden sonra af çıkarıldığı için kaçak yapılar  Muğla sahillerinde sürekli hale geldi . Bırakın sahilleri %67’si Ormanlarla kaplı Muğla ilinde  Ormanlar açılan Mermer Ocaklarıyla talan edildi.

Bodrum’da Cennet Koyu kiralayan şirket tarafından yapılan açıklama ise şimdiye kadar insanlara sürekli yapılan aldatmacalardan  farklı değil . Her zaman bu ZOKA kullanılıyor .  “Şirketimiz burayı halk plajı yapmak için MUÇEV’den kiraladı. Kesinlikle yapılaşma olmayacağı gibi burada doğayı ve çevreyi korumak için temizliğe başladık. Güzel bir düzenleme yaparak buraya gelen halka hizmet vermek istiyoruz. Kesinlikle halk için giriş ücreti alınmayacak “diyorlar .

Otel, Motel ,Tatil  köylerinin bulunduğu halka açık olması gereken sahillere   girmek mümkünmü ?  Halka açık dedikleri Gökova Akbük ,Sedir adası ,İnce Kum  gibi sahillere ücret ödemeden girebiliyormusunuz ? Ben bu sahillerde  sahile girmek için kılıfına uydurmak için  Boncuk satan turizmcileri bile gördüm …KAZIM TOKUÇ