Sofrada kömürmü yiyeceğiz ?

Zeytinlerin sökülerek maden çıkarılması için yönetmeliğin resmi gazetede yayımlanması Muğla bölgesinde büyük tepki gördü. Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi,” Bu memleket sahipsiz değildir, Bu memleketin sahipleri biziz” açıklamasında bulundu.
Yapılan yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi ;” Büyük yangın felaketinin ardından Muğla bütününde olmak üzere Marmaris’e yönelik yağmacı saldırıların, kentin siyasi bileşenlerini ekolojik mücadele ekseninde bir araya getirdiğini ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesinin kurulduğunu paylaşmıştık.
01 Mart 2022 ve 5 Mart 2022 tarihli Resmi Gazetelerde ilan edildiği üzere zeytinlik alanlarımız ve korunan bölgelerimiz yok oluş tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi yaptığı değerlendirme sonucunda ekolojik yıkımın önünü açacak yönetmelik değişikliklerini kabul etmediğini, iptal edilinceye kadar mücadele kararlılığını kamuoyuyla paylaşmak üzere basın açıklaması yapma kararı aldı. Bugün 17:00’da Atatürk heykeli önünde gerçekleşen basın açıklaması, komite adına Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Pınar Ünlü tarafından okundu.
Bu memleket sahipsiz değildir.
“Memleketin sahipleri; ne yanan orman arazilerine çöken otel patronları, ne tarım arazilerimizi çimento fabrikalarının küllerine boğan çimento tekelleri, ne koylarımızı kendi saltanatının şatafatı uğruna, yakınına, yandaşına, dünürüne peşkeş çeken sultan özentileri, ne de zeytinimizi maden patronlarının talanına açan iktidar sahipleridir.
Bu memleketin sahipleri bizleriz.
Bizler her bir ağacın soluduğumuz hava için kıymetini bilen, rant için suyumuzun, denizimizin, kıyılarımızın yağmalanmasına göz yummayan, geleceğimizin sermaye gruplarının daha çok semirmesinde değil; eşit, adil, her canlının yaşamına ve doğaya sonsuz saygılı bir düzenle mümkün olduğunun farkında olan memleket sevdalılarıyız.
Ne Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın ne de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı ve Resmi gazetede yayınlanan
5 Mart 2022
‘Maden Yönetmeliği ile Korunan Alanların Yönetmeliğine yönelik değişiklikleri tanımıyoruz. Buna karşı ülkenin her yerinde mücadele eden yol arkadaşlarımızın yapacağı gibi Marmaris’te de zeytinliklerimizin madene çevrilmesine, korunan alanların ranta teslim edilmesine karşı mücadele edeceğimizi buradan ilan ediyoruz.
Zeytin ağacını taşıyarak ekolojik ortamı taşıyacağını zanneden cehaletin bedeli, yerinden yurdundan koparılıp göçmen hale gelen yurttaşlar olacaktır.
Bu yönetmelikler başarısızlığa mahkûm edilmelidir. Kolay yetişmeyen, yılların alın teriyle üretilen ‘ölmez ağacımız’ zeytini, korunan alanlarımızı maden, enerji, inşaat şirketleri ve sözde turizm yatırımlarının insafına bırakmayacağız.
Buradan tüm yurttaşlarımıza da çağrımızdır. Ülkemizin hem tarımsal varlıkları hem de ekolojik geleceği açısından önemli bir yere sahip olan zeytinliklerimize, korunan alanlarımıza sahip çıkalım.
Bizler, aşağıda imzası bulunanlar üzerimize düşeni yapmaktan geri durmayacağız. Korunan alanların kalkanını yok eden ve Zeytincilik Kanunu delmeyi hedefleyen yönetmelikleri hem hukuki yollarla hem de memleketine değer veren üretici emekçiler ve ülkesini seven yurttaşlarla kol kola girerek çöpe göndereceğiz.”
