Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

FUTBOL VE GÜREŞ

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 03.08.2022
  • FUTBOL VE GÜREŞ için yorumlar kapalı
  • 172 kez okundu

 

 

Değerli okullar bugün Türkiye bazı çok sevilen spor branşlarında Avrupa veya Dünya çapında olsaydı inanın ne PKK çıkardı, ne de terör belası olurdu. Tüm gençlik para kazanmak için spor sahalarından çıkmazdı.

Çok iyi hatırlıyorum 1948 Olimpiyatlarında Güreşçilerimiz İstiklal Marşımızı nerede ise ezberletmişlerdi. Ali Yücel, Nasuh Akar,
Gazanfer Bilge, Celal Atik, Yaşar Doğu, Mersinli Ahmet.  Benim güreşe hiç merakım olmadı ama 74 yıl önceki güreşçiler gözümün önünden gitmiyor ve bugün gibi sayabiliyorum.
Radyoda güreşleri anlatan merhum Eşref Şefik unutulmazdı.
Futbol Milli Takımımızın 66 yıl önce 1956 da zamanın dünyanın en iyisi Puşkaşlı Macaristanı İnönü Stadında 3-1 yendiğini izlemek  için bir gece 21 seansına sinemaya gidip oradan bilet kuyruğuna Dolmabahçeye gittiğimi çok iyi hatırlıyorum.
66 yıl önceki Milli Takımı ezbere bugün bile anımsarım. Turgay -B.Ali, Ahmet – Mustafa, Naci, Nusret – İsfendiyar, Coşkun, Metin, Kadri, Lefter.
Spor herşeyimizdi başka hiçbir şey düşünmezdik.
Zamanla hem futbolda, hem güreşte düşmeye başladık. Bugün güreşte iki ağır siklet güreşçilerimiz kaldı biri serbest Taha Akyol, diğeri Rıza Kayaalp onlarda yaşlandı artık eski durumda değiller.  Futbolda ise 2.ci kümeye düştü Milli Takımımız.
İşimiz gücümüz siyaset ve politika yapmak, kavga etmek. 100 küsur yıllık futbol kulüplerimiz bile parasızlıkla savaşıyor.
Aslında birbirimizle çekişip, kusur bulup kavga etmekten vazgeçemiyoruz.
Bu durumda gençlerin yapacağı iki şey var okuyup işsiz kalmak veya cep telefonu ile oynamak. Başka birşey yok.
Herşeyden önce bilim çağındayız, medeniyet devamlı icat etmek için çalışıyor biz ithal etmek için çalışıyoruz.
Türk sporunun tek şansı eğitimli Antrenörler yetiştirmektir başka hiçbir şansı yoktur. En az (2) yıllık Üniversite (Y.Okul) mezunu olmak ve İngilizce, Almanca, İspanyolca veya Fransızcadan birini mükemmel derecede okur yazar olmak.
Bu şekilde yetişecek antrenörler medeniyetteki buluş ve denemeleri takip ederek seviyeyi yükseltecekler ve mutlaka çok başarılı sporcular yetiştireceklerdir.
Yeni stadyumlar, yeni kapalı spor salonları sorunu çözmez, nitekim bugüne kadar çözmedide…
Futbol veya Güreş antrenörünün eski bir Milli Sporcu olması hiç şart değildir. Eğitimli olması çok daha önemli.
Bugüne kadar eğitimsiz ve lisan bilmeyen antrenörlerle düşe düşe bu hale geldik birde yukarda yazdıklarımı denesek ne kaybederiz?
Bırakın inşaatları bilime yönelelim, eğitimi yüksek olan spor antrenör ve yöneticilerine görev verelim.
Bu iş para babası tüccarların işi değildir, eğitimli, iyi lisan bilen batı medeniyetini çok iyi takip edebilenler çok daha başarılı olacaklardır.