Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

DEZENFORMASYON

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 24.06.2022
  • DEZENFORMASYON için yorumlar kapalı
  • 134 kez okundu

 

 

Değerli okurlar Sosyal Medya çıktığından beri birçok insan, dünyanın her yerinde bu imkanı kullanıyor ve haber yayıyor. Bu haberlerin bir kısmı yalan ve yanlış oluyor. Bu çok normaldir.

Bu yalan ve yanlış haberlere kızmak, sinirlenmek ve cezalandırmak yerine Devletin kendi 

otoriteleri bu sosyal medya’dan önce doğru haberi yayınlamalıdırlar.  

Bu şekilde yalan habere kimse rağbet etmeyecektir.

Devletin doğru haberi detaylı olmadığı ve zamanında yayınlamadığı takdirde eğitim seviyeleri çok düşük olan birçok vatandaş yalan haberleri doğru olarak kabul edebilecektir.Devletin doğru bilgi ve haberlerinin geç kalmadan halka ulaştırılması şarttır.

 

Marmaris yangını burada en basit örnektir. Dikkat ederseniz sosyal medyadan nerede ise halktan sandviç bile istenmekte ve Devlet tarafından hiç ses çıkmamaktadır. Bunu duyanlar orada çalışanların aç bırakıldığına inanırlar. 

O zaman Devlet böyle birşeye ihtiyaç olmadığını ve gerekli hertürlü beslenme maddesinin devlet tarafından profesyonelce tedarik edildiğini bildirirse sosyal medya yayını işe yaramaz, kimse inanmaz. Ama Devlet susarsa gelen tek haber Sosyal medyadan olursa o zaman o habere inanılır.

Hiçbir şey olmasa Belediye veya Valilik geçici bir Facebook hesabı açarak saat başı durum bildirebilir, halkı aydınlatabilir. Bunu yapmıyorsa meydanı başkalarına bırakmış olur, o zamanda onların yalan veya yanlış haberleri olabilir.

 

Bütün medeni ülkelerde bu gibi durumlarda hertürlü bilgiyi vermek için bir İnternet sayfası Devletin sorumluları tarafından açılır ve devamlı halka bilgi verir.  O zaman zaten başkaları sosyal medyadan yayın dahi yapmazlar, çünkü gerek kalmaz.

Dezinformasyona kızmadan önce devletin enformasyonuna bakalım ama olmayınca sanki yalan ve yanlış haberler öne çıkıyor.