Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

İFLAS

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 20.03.2022
  • İFLAS için yorumlar kapalı
  • 242 kez okundu

 

Almanca “Konkurs” , İngilizce  “Banktuptcy” ve Türkçesi “İflas” bu kelime bugün tüm Avrupa’da Türkiye için söyleniyor.

Bundan birkaç yıl önce Yunanistan için söyleniyordu  ve orada yatırımlar yapmış olan Fransa ve Almanya kredi vererek Yunanistanı kurtardılar. Türkiye bu parayı bulamadı veya düşük faizle bulamadı ve para basarak çok kısa sürede, çok büyük bir enflasyon ortaya çıktı.

Kağıt üzerinde %54 gibi görünsede enflasyonun gerçek miktarı %150-200 civarı.Buna sebep ödemek zorunda olduğu dolar ve euro borcu idi ve para basarak piyasadan döviz toplayarak borcunu ödedi. Buraya kadar yazdıklarım tamamen bir Alman gazetesinde ünlü bir Alman ekonomistin yazısından tercümedir.

 

Bu durumda birde Rusya-Ukrayna savaşı çıkınca Türkiyenin turizmden beklediği 30-40 Milyar dolarda maalesef gelemeyecek. Para basarak enflasyona sebep olmak ve bu şekilde döviz borçlarını ödemek tek çözüm idi ve Türkiye bunu yaptı.

Başka şansı yok mu idi? Avrupalı ekonomistlere göre vardı ama kullanamadı. Yaklaşık 4 Milyon Türk çalışan var bugün Avrupa’da. Bunların içinde gerçekten çok zengin olanları hergün çoğalıyor ancak Türkiye bu insanlar Avrupa medyasına çıktığında varlığını duyuyor. Prof. Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Uğur Şahin ve benzerleri gibi.

Avrupa’da birçok Türk işadamları var ve çok başarılılar.  Türk hükumeti devlet garantisi ile uygun bir faiz vermiş olsa Milyarlarca para Türkiyeye gireceğinden hiç şüphem yok.Para işi ciddi bir iştir şaka ve fıkra ile olmaz…Sertlik ve kavga ile hiç olmaz…

 

Almanların her fırsatta söylediği ve yazdıkları bir söz var, Türklerin yerine aynı sayının yarısı kadar İsrailli burada 1962 den beri çalışıyor olsaydı bugün Almanya’ya bile kredi verirlerdi”.  Bu söz fevkalade doğru altına imzamı atarım.

Türkler kendi işçilerini küçük görerek Avrupa’ya yolladılar sonra paraya çok ihtiyaç olunca merhum Ecevit 70 Cente mühtacız diye para istedi ve de aldı. Avrupa’daki Türk Banka şubeleri o zaman kuruldu.Bugün ise ucuza kredi bulamıyor para basıp kendi halkımızın cebindeki paranın kıymetini düşürerek borç ödeme yoluna gidiyoruz.

Önce sıfırları kaldırıp sonra bugünkü durum ortada. Netice olarak Türklerin ekonomi ve futbolu beceremedikleri  her geçen gün kesinleşiyor.