MARMARİS’LİLER VALİLİĞİ UYARIYOR !

Marmaris Kent Konseyi olarak yapılan açıklamada “Marmaris te kişiye özel imar planı değişikliği hemen durdurulmalıdır. Yoksa bir kişi için değiştirilecek planla Marmaris Hisarönü koruma alanları talana açılacaktır “denildi.
Marmaris Kent Konseyi MUÇEP üyeleri ve vatandaşlar Marmaris Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İlçe Müdürlüğü’ne itiraz dilekçelerini verdiler .
Dilekçelerde şu görüşlere yer verildi :“Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli İl Müdürlüğü’nün https://mugla.csb.gov.tr/mugla-ili-marmaris-ilcesi-hisaronu-mahallesi-142-parselde-yasli- bakimevi-ozel-rekreasyon-alani-ozel-rekreaktif-alan-ve-park-alani-amacli-1-5000-ve-1- 1000-olcekli-koruma-amacli-nazim-ve-uygulama-imar-plani-degisikligi-duyuru-421789 adresi üzerinden duyurduğu:
“Muğla İli, Marmaris İlçesi, Hisarönü Mahallesi, 142 Parselde Yaşlı Bakımevi, Özel Rekreasyon Alanı, Özel Rekreaktif Alan ve Park Alanı Amaçlı 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği” kararı kabul edilemez nitelikte olup, ivedilikle geri çekilmelidir.
Yeterli bilimsel analiz çalışmalar sonucu üretilmeyen, her türlü katılım pratiğine kapalı, mevcut proje ve sonrasında oluşacak kentsel yapılaşma alanları ile tarım alanlarını, mera alanlarını, yer altı ve yer üstü su kaynaklarını/havzalarını, sit alanlarını geri dönülemeyecek biçimde yok edecek ve re’sen onaylanan imar plan değişikliğine itiraz ediyoruz. Parsel bazında ve kişisel yarar gözetilerek, kamu menfaatine aykırı plan değişikliğine konu alan tarihi ve arkeolojik sit alanında, tamamen korunacak doğal alanda, özel çevre koruma alanında kalmaktadır. “
“Kurumlar; kamu adına korunan alanlarla ilgili verdikleri kararlarda, kamu yararını merkeze koymak, koruma/kullanma dengesini de koruma temelli kurmak zorundadır.
Bu bağlamda Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli İl Müdürlüğü’nün https://mugla.csb.gov.tr/mugla-ili-marmaris-ilcesi-hisaronu-mahallesi-142-parselde-yasli-bakimevi-ozel-rekreasyon-alani-ozel-rekreaktif-alan-ve-park-alani-amacli-1-5000-ve-1-1000-olcekli-koruma-amacli-nazim-ve-uygulama-imar-plani-degisikligi-duyuru-421789 adresi üzerinden duyurduğu:
“Muğla İli, Marmaris İlçesi, Hisarönü Mahallesi, 142 Parselde Yaşlı Bakımevi, Özel Rekreasyon Alanı, Özel Rekreaktif Alan ve Park Alanı Amaçlı 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı Değişikliği” kararı kabul edilemez nitelikte olup, ivedilikle geri çekilmelidir.
İmar planı değişikliği askıya çıkarılan Marmaris/Hisarönü 142 nolu parsel aşağıda yer alan biçimde yapılaşma konusu edilemeyecek özelliklere sahiptir.
Ramsar Sözleşmesi’ne Türkiye 30 Aralık 1993 tarihinde taraf olmuş, Sözleşme 94/5434 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 17.05.1994 tarihi ve 21937 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ramsar Sözleşmesine taraf olmakla, ülkemizde sulak alanların korunması uluslararası bir boyut kazanmıştır.
‘Ramsar Sözleşmesinde Sulak alanlar; doğal veya yapay, devamlı veya geçici, sürekli veya mevsimsel, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gel-git hareketlerinin çekilme devresinde 6 metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyerler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan su altında kalan yerler olarak tanımlanmaktadır.’
- Sulak alanların kaybedilmeleri halinde geri kazanılmaları mümkün değildir. Birçok açıdan öneme sahip olan sulak alanların kaybına neden olacak yanlış hareketler önlenmelidir.
- Sulak alanlar sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilirler. Doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleridir. Bulundukları bölgede ekolojik, estetik, kültürel, ve rekreasyonel açıdan fayda sağlayan kaynak görevi görürler.
- Bünyelerinde karakteristik bitki ve hayvan topluluklarına yer verirler. Özellikle, su kuşlarının yaşama ortamı veya mevsimsel göç zamanında uğrak noktaları olması açısından büyük öneme sahiptirler.
- Su kuşlarının mevsimsel göçleri sırasında ülkesel sınırları aşmaları nedeniyle uluslararası kaynak olmaları Ramsar Sözleşmesinin ulusal politikalarla koordineli uluslararası faaliyetlerin birleştirilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmasının temel nedenidir.
- -Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin taraf olduğu Barselona Sözleşmesi’nin eki protokollerden biri, Akdeniz’de “Özel Çevre Koruma Bölgeleri” oluşturulmasına ilişkindir ve korumanın mevcuttan geri götürülmemesi Sözleşme’nin temel ilkelerinden biridir. Yapılan plan revizyonu bu ilkeye ve ek protokol hükümlerine açıkça aykırıdır. İdari karar niteliğinde işlemle kanunların da üzerinde iç hukuk normu olan Sözleşme hükümleri ihlal edilmektedir.
- – Planların en az 25 yıllık gelecek öngörüsüyle yapılması esastır. Buna aykırı olarak parsel bazında yapılan düzenlemeler planlamanın hükümsüz kılınması anlamına gelmektedir. Parsel ölçeğinde yapılan değişiklik bu temel ilkeye de aykırıdır.
- – Taslağı 10 yıl önce hazırlandığı ve yürürlükteki “Çevre Düzeni Planı” 7 yıl önce ilan edildiği halde, “Özel Çevre Koruma Bölgesi” Yönetim Planı’nın halen yürürlüğe konulmamış olması kabul edilemez. “Yönetim Planı” yürürlüğe konulmuş olsa, yapılan revizyonun yönetim planında yer verilmesi zorunlu olan koruma amacıyla uyuşmadığı açıkça görülecektir.
- – “Datça-Bozburun Çevre Düzeni Planı” 140 bin ha. civarında alanı kapsamaktadır. Parsel (23 ha) ölçeğinde yapılan değişiklik, planlamanın bütünlüğü ilkesine aykırıdır.
Muğla ili, Marmaris ilçesi, Hisarönü mahallesi 142 nolu parselin yer aldığı alan:
- Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda, “Özel Çevre Koruma Bölgesi”, “Doğal Sit Alanı” ve “Tarım Arazisi” lejantlarında;
- 1/25.000 Ölçekli koruma amaçlı Çevre Düzeni Planı’nda, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde ve “Marjinal Tarım Alanı” olarak belirlenmiştir.”
