Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,45 / Satış: 32,58
€ EURO → Alış: 34,80 / Satış: 34,94

ÇİMENTO FABRİKASINA RUHSAT VEREN MENTEŞE BELEDİYESİNE TEPKİLER BÜYÜYOR

ÇİMENTO FABRİKASINA RUHSAT VEREN MENTEŞE BELEDİYESİNE TEPKİLER BÜYÜYOR
  • 07.01.2022
  • ÇİMENTO FABRİKASINA RUHSAT VEREN MENTEŞE BELEDİYESİNE TEPKİLER BÜYÜYOR için yorumlar kapalı
  • 209 kez okundu
Reklam

RUHSAT VEREN MENTEŞE BELEDİYESİNE TEPKİLER BÜYÜYOR.  

Menteşe Belediyesi tarafından Bayır Mahallesi’ne yapılacak çimento fabrikasına ruhsat verilmesinin ardından başlayan tepkiler tüm hızıyla devam ediyor.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Belediye Binası önünde Bayır Mahallesinde yapılması planlanan ve birçok kesim tarafından risk yaratacağı nedeniyle tepki toplayan Çimento Fabrikası projesine Menteşe Belediyesi’nce verilen yapı ruhsatının iptali için dilekçe eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

Grup adına Menteşe Belediye Başkanlığı önünde basın açıklamasını MUÇEP Menteşe Meclisi Basın Sözcüsü Mustafa Tuncaelli gerçekleştirdi.

Tuncaelli ; “çimento fabrikasının yapılacak alan tarım alanları ile zeytinliklere yakın Yatağan’a bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe’ye bağlı Bayır Mahallesi ortak sınırında Tekağaç sırtı mevkiinde, etrafında yerleşim yerleri, bağ, bahçe, zeytinlik alanlar, tarım alanları, dere ve baraj gibi su kaynakları bulunan ve tamamen orman alanı içerisinde kalan ve hiçbir şekilde bir sanayi tesisi kurmak için uygun olmayan bir yer. 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında ve 1/15.000 ölçekli mevzi nazım imar planı ile sanayi alanı olarak işaretlenmiştir. Buna istinaden 1/5000 ölçekli ve 1/1000 ölçekli planlar çimentocu şirketin dava açması ve kazanması nedeniyle belediye tarafından tekrar Entegre Çimento Fabrikası alanı olarak tanımlamak zorunda kalmıştır. Çimentocu firmanın hukuka aykırı olarak ÇED olumlu raporu alması da eklenince Menteşe Belediyesi çimentocu firmanın ruhsat baskısı altında kalmıştır. Ruhsat verilmeden önce Menteşe Kent Konseyi, Deştin Çevre Platformu ve MUÇEP Menteşe Meclisi olarak 25 Aralık 2021 tarihinde yaptığımız ortak basın açıklamasında, hem hukuka aykırı yürütülen ÇED süreci ve hem de tesisin doğaya ve tüm canlılara vereceği zararlar konusunda dikkat çekmeye çalışılmış, çimentocu şirket tarafında güncel, bilimsel verilere uygun yeni bir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme raporu) ve SED ( Sağlık Etki Değerlendirme raporu) hazırlanmadan yapı ruhsatı verilmemesini talep etmiştik. Bütün bu açıklamalarımıza rağmen, Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan yapı ruhsat başvurusu üzerine Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 29.12.2021 tarihinde Entegre Çimento Fabrikası’na Bayır Mahallesi 110 ada 4 parselde 472/21 ruhsat numarası ile yapı ruhsatı verildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

Ancak Menteşe Belediye Başkanlığı, yapı ruhsatı verme gerekçesi olarak Çimentocu firmanın ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) olumlu raporu almış olmasını, TMMOB meslek odalarından projelerin onaylanmasını ve ayrıca belediye onaylamasa bile bakanlık tarafından onaylanacağını gerekçe olarak göstermiştir.

Verilen dilekçe de, “Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından, 472/21 ruhsat numarası ile verilen Yapı Ruhsatı’nın, çevrenin, doğanın ve tüm canlıların korunması için iptal edilmesini, Entegre Çimento Fabrikası için farklı bir firma tarafından günümüz koşullarına uygun, bilimsel verilerin ışığında yeni bir ÇED ve SED yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

 

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe İlçesi’ne bağlı Bayır Mahallesi arasına özel bir firma tarafından kurulmak istenen Çimento Fabrikası’na ilk olarak Deştin Köyü sakinleri fabrikanın yapılacağı alanda sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile bir eylem yapmış ve bölgede fabrika istemediklerini açıklamışlardı. Geçtiğimiz günlerde de Muğla Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda bir eylem yaparak fabrikaya karşı olduklarını ortaya koymuşlardı.

Daha sonra Çimento Fabrikası’na, Menteşe Belediyesi tarafından ruhsat verildiği söylemlerine Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Bütün izinler yapılmış, ÇED’den geçmiş, bütün mühendis odalarından da vizesi yapılmış. Ben de bu ruhsatı 2 ay içinde vermek zorundayım. Ben vermesem zaten bakanlık veriyor” ifadelerini kullanmıştı.

Gümüş’ün bu ifadelerinin ardından Muğla Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası’ndan da açıklama gelmişti.

Yaşanan bu gelişmeler üzerine çevreciler, MUÇEP Menteşe Meclisi öncülüğünde bugün Menteşe Belediyesi önüne giderek ruhsatın iptal edilmesi için dilekçe verdiler.

ÇED ve dava süreçlerinin ayrıntılı anlatıldığı dilekçe de şu ifadeler kullanıldı:

“Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 472/21 ruhsat numarası ile verilen Yapı Ruhsatı’nın, çevrenin, doğanın ve tüm canlıların korunması için iptal edilmesini, Entegre Çimento Fabrikası için farklı bir firma tarafından günümüz koşullarına uygun, bilimsel verilerin ışığında yeni bir ÇED ve SED yapılmasını talep ediyoruz.”

Yaklaşık 30 kişinin Menteşe Belediyesi’ne dilekçe vermesi sonrası belediye binası önünde basın açıklaması yapan MUÇEP Menteşe Meclisi Sözcüsü Mustafa Tuncaelli, şunları söyledi:

“Dilekçemizde de ayrıntılarını belirttiğimiz gibi firmanın gerçekte bir ÇED olumlu raporu yoktur. Deştin köylülerin açtığı dava sonucu bu rapor iptal edilmiştir. Dava devam ederken firma isim değişikliği yapıp aynı raporu yeni bir ÇED raporuymuş gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatmış, durumdan haberi olmayan Deştin köylülerinin bu ikinci rapora dava açamaması sonucu bu rapor kesinleşmiştir. Bahsedilen ÇED olumlu raporu budur. İşte bu yüzden de hiç de olumlu bir rapor değildir.

İleri sürülen diğer bir gerekçe ise meslek odaları tarafından projenin onaylanmış olmasıdır. Hem Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin yaptığı açıklama, hem de Muğla Makina Mühendisleri Odası başkanının açıklaması bu konunun da söylendiği gibi olmadığını ortaya koymaktadır. Mimarlar Odası Muğla Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirilmesi Çekince Raporu’nda ‘raporda belirtiğimiz hususlar dikkate alınmaksızın söz konusu projenin uygulanması durumunda, çevresel etkileri bakımından giderilmesi olanaksız olumsuzluklar yaratacağı kanaatine varılmıştır ve 2011 yılı verilerine göre yapılmış bir ÇED raporunun, günümüz koşullarında değişen mevzuatlar da göz önüne alındığı zaman yeterli olması mümkün değildir’ diyerek yetkilileri uyarmıştır. Muğla Makina Mühendisleri Odası da belediye ile aralarında protokol olmasına rağmen projenin kendilerine ulaşmadığını, Denizli şubeye onaylatıldığını ama onaylatılanın sadece sıhhi tesisatla ilgili olduğunu, fabrikanın prosesiyle ilgili verileri içermediğini dile getirmiştir. Özetle hem Mimarlar Odası’nın ciddiye alınması gereken çekinceleri, hem Muğla Makina Mühendisleri Odası’nın eleştirileri, ruhsat verilirken dikkate alınmamıştır.

Menteşe Belediye Başkanımızın ileri sürdüğü ‘ben onaylamasam, bakanlık onaylayacaktı’ gerekçesini de hiçbir şekilde haklı bulmuyoruz. Belediyelerin direndiği projelerde bakanlığın devreye girip onayladığı doğrudur ama böyle bir gerekçe çevrenin korunması, iyileştirmesi ve kirliliğin önlenmesinde birinci derecede sorumlu olan yerel yönetimlerin üzerine düşenin yapmamasının bir gerekçesi olamaz.

Çimento Fabrikası kirletici bir tesistir, kullandığı teknolojiye bağlı olarak az kirleteni vardır, çok kirleteni vardır ama kirletmeyen bir çimento üretimi yoktur. Şu anki hava kalitesi emisyon verileri bile termik santrallardan kaynaklı olarak limitlerin üstünde olan bir yerde yeni bir kirletici tesisin onaylanması kabul edilemez.

Yukarıda belirtilen gerekçelerin ışığında Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 472/21 ruhsat numarası ile 29.12.2021 tarihinde verilen Yapı Ruhsatı’nın, çevrenin, doğanın ve tüm canlıların korunması için iptal edilmesini, Entegre Çimento Fabrikası için farklı bir firma –ama paravan firma olmayan- tarafından günümüz koşullarına uygun, bilimsel verilerin ışığında yeni bir ÇED ve SED süreçlerinin başlatılmasını talep ediyoruz.”

 

Reklam
Muğla’daki Akköprü barajı satışa çıkarıldı
  Muğla’nın Köyceğiz ilçesindeki Dalaman çayı üzerinde kurulan Akköprü HES satılması için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı düğmeye bastı. Resmi Gazete’deki ilana...
Büyükşehir İtfaiyesi Büyümeye Devam Ediyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi vatandaşların güvenliği ve olaylara daha hızlı müdahale edebilmek için Bodrum’da yeni itfaiye binasının yapımına başladı. Muğla Büyükşehir...
Muğla Valisinden Başkan Aras’a Ziyaret
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret etti. Vali İdris Akbıyık’ın yanı sıra Muğla protokolü...
CUMHUR BAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU HEYECANINA MİLAS ‘DA ORTAK OLDU
  59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 5. gününde Bodrum-Kuşadası etabı gerçekleşti. Antalya’dan başlayan ve 1.188 kilometrelik muhteşem bir rotayı kapsayan bu...
BAŞKAN KÖKSAL, ÜNİVERSİTELİ GENÇLERLE BULUŞTU
“Yarınlarımızı ,sizlerle birlikte doğru şekilde inşa etmek istiyoruz “ Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, Kötekli Gençlik Merkezinde üniversite...
DALAMAN KADINHANE KOOPERATİFİNE BARIŞ SAYLAK’TAN TAM DESTEK SÖZÜ
Kadınhane Kooperatifi kurucuları ziyaretlerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile devam etti. Dalaman Kadınhane Kooperatifi kurucu üyeleri bilgi alışverişi için...
59.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun (Tour of Türkiye) Marmaris-Bodrum etabı başladı.
  Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 4. etabı olan 137.9 kilometrelik Marmaris – Bodrum etabının startı, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Atatürk Meydanı’ndan...
Bodrum Belediyesi hurda malzemeleri değerlendiriyor
Bodrum Belediyesine ait ekonomik ömrünü tamamlamış malzemeler, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne gönderilerek hem ülke ekonomisine...
Büyükşehir Evde Bakım Hizmeti ile Reçete Yazmaya Başladı
Muğla Büyükşehir Belediyesi Evde Bakım ekipleri bu hizmetten yararlanan yatağa bağımlı ve engelli vatandaşlara evlerinde reçete yazabilecek. Muğla Büyükşehir Belediyesi...
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Muğla’da Coşkuyla Kutlandı
Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 104. yıl dönümünde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Muğla’da coşkuyla kutlandı. Çelenk sunma...
MİNİKLER ATIK KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
Kocamustafendi İlkokulu 2. ve 3. Sınıf öğrencileri Sağlıklı Adımlar ve Mavi Yeşil Okullar projesi kapsamında Menteşe Belediyesi Atık Getirme Merkezini...
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU
59. CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURUNDA KAPANACAK YOLLAR       
ÇOCUKLAR VALİLİK KOLTUĞUNDA
23Nisan Ulusal Egemenlik ve #CocukBayramı etkinlikleri kapsamında Menteşe Borsa İstanbul Ortaokulu öğrencilerinen Beren Nisa Orhan ve Çağhan Ergün ile İl...
Ahmet Aras, “Kötekli Ring Seferlerini 1 TL’ye Düşürdük”
  Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın seçimden önce öğrencilerin bütçelerine katkı sunmak için vaat ettiği üniversite ring sefer ücretinin...
Başkan Aras 23 Nisan’da Koltuğu Çocuklara Devretti
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Başkanlık koltuğunu çocuklara devretti. 23 Nisan...