Menteşe Belediyesi, ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, eşitlikçi bir kent için, her türlü şiddet, taciz ve mobingi önlemek amacıyla ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı. Gonca Köksal imza töreninde yaptığı açıklamasında, “Şiddeti önlemenin tek yolu şiddete neden olan eşitsizlikle mücadele etmektir. Yani şiddetsiz bir toplum için öncelikle eşitliği sağlamalıyız. Şiddetsiz bir toplum için eşitliğe giden yolu Menteşe Belediyesi’nden şiddetsiz bir belediye yapılanması ile başlatıyorum” dedi.
Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezinde düzenlenen ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ imza törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, CHP Menteşe İlçe Başkanı Nail Kızıl, CHP il ve ilçe örgütü, oda ve STK temsilcileri ile çok sayıda kadın katıldı.
İmzalar sadece belgede kalmayacak, eyleme de geçecek
Törende konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bugün Muğla’da başlattığımız çalışmaların bir aşamasını daha hep birlikte idrak ediyoruz. Şiddete karşı başlattığımız çalışmalar Bodrum’dan itibaren, benim şahsen kendi özel meselem olarak devam eden bir çalışmadır. Bodrum’da çok başarılı olmuştuk ve bu adımı yine Bodrum Dayanışma ile beraber Muğla’mızda sürdürüyoruz. Hem şiddete karşı tutum belgesini hem de Avrupa’da kadın erkek eşitliği belgesini de hep birlikte sizin huzurunuzda imzalamıştık ve bunun bütün ilçelere de yayılmasını orda da talep etmiştik ve istemiştik. Bugün Menteşe Belediye’miz şiddete karşı tutum belgesini imzalayacak. Bu imzalanan konular sadece belgede kalmayacak hepsinin eyleme geçmesi gerekiyor. Tamamen düşüncemiz bu işin artık toplantılarda veya belgelerde değil eylemde yada uygulamada görünür olması. Bütün çalışmaları bunun üzerine bina etmiş durumdayız. Şiddet, toplumun her kesiminde çok yüksek ölçüde var. En belirgin şiddet şuanda kadına karşı şiddet ve şiddetin bir aşamasını daha geçip cinayet işlemek. Şuan da Türkiye’de yaşanan en büyük toplumsal sorun kadın cinayetleri ve çocuklara karşı işlenen suçlardır. Diyarbakır’da 8 yaşındaki küçücük bir kızımız hala kayıp. Ailesinin düştüğü durum ve içerisinde bulunduğu psikolojiyi bir düşünün. Tabii ki Narin bu olaylardan sadece bir tanesi. Dua ediyorum ki inşallah geçen bu zamana rağmen sağ salim tekrar annesiyle kucaklaşabilir ama şuan da hala haber alınamıyor. Daha onun gibi belki de bu kadar medyatik olmamış olay yaşanıyor. Bir çoğu gizli kalıyor, bir çoğu ortaya çıkarılmadan üstü örtülüyor belki de.
Şiddetin bir sonraki adımı cinayet
Mesele kadın cinayetlerinde ortaya çıkanlar var ve faili meçhulde kalan kadın ölümleri var. Kadınların ölümlerinin doğal bir ölüm olmadığı aşikâr ve nasıl cinayete kurban gittiklerini hepimiz tahmin edebiliyoruz. Yerel yönetimler olarak öncelikle şiddetin artık son aşama olduğunu düşünüyoruz. Şiddetten önce asıl şiddete yol açan ayrımcılık politikaları var. Kadın – erkek ayrımcılığı, eşitsizlik aslında şiddete yol açıyor. Şiddetin önlenmesi gerekiyor. Bizlerin bu kadar net olmasının sebebi şiddetin yaşanmaması için atılmış adımlardır. Çünkü şiddetin bir sonraki adımı cinayet. Geçen Muğlamızda yaşanan konuda öyle. Uzun süre şiddet uygulanıyor ailede ve sonra o şiddete boyun eğen kadın işini, ailesini, çocuklarını ve çevreyi düşünüyor. Bile bile ölüme gidiyor ama yapacak bir şeyi yok elinde. İşte şiddetin geldiği nokta” dedi.
Bu konu bizim için her şeyden daha önemli
Ahmet Aras açıklamasını şu sözleriyle bitirdi: “Bizim toplumumuzda böyle bir algı var. Kocandır, döver de, kızar da, bağırır da. Arkadaşlar, hepimizin kızı var. Hangi erkek böyle bir şeye boyun eğebilir. Kendi kızını korumak için gerekirse ölüme atar kendini ama başkasının kızına, eşine gayet güzel şiddet uygulayabiliyor. Bu nasıl bir çelişkidir? O yüzden bizim önemli olan ayrımcılığı önleyecek politikaları ortaya koymamız, bunun sebeplerini araştırıp derinlerine bakmamız gerekir. Bu konu yoldan, sudan ve diğer problemlerden daha önemli bizim için. Bugün Menteşe’de imzalıyoruz ama bu diğer ilçelerimizde de devam edecek.”
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, protokolü imzalamadan önce yaptığı konuşmasında şunları söyledi:“Bugün “Menteşe Belediyesi Şiddet Tutum Belgesi”ni ve bu belge ile birlikte şiddete karşı tavrımızı açıkca ilan ettiğimiz gün. Seçilmiş Kadın Belediye Başkanı olarak, toplumda, genel siyasette hüküm süren şiddeti görmezden gelmeyeceğimi ya da şiddeti münferit bir olay gibi düşünmeyeceğimi ilan ettiğim gün. Kadın mücadelesinin içinden geliyorum. Karya Kadın Derneği üyesiyim. Kadınlara yönelik şiddet karşısında tarafsız olmayacağımı ilan ediyorum. Belediye Başkanı olarak kadınların eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam kurma mücadelesinin bir parçası oluyorum, Menteşe Belediyesi şiddet tutum belgesiyle yeni bir dönem başlatıyorum. Öncelikle şiddeti nasıl tanımladığımı ifade etmek isterim. Ben şiddeti bugün imzalayacağımız ILO 190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesindeki gibi tanımlıyorum: ister belediye hizmetlerinde, ister özel yaşamda meydana gelsin, her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet, şiddet tehdidi ve ayrımcılık şiddettir. Yani “Kabul edilemez davranışlar, uygulamalar ve bunlarla ilgili tehditlerin tamamı şiddettir. Başkan olarak İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kalkmasıyla daralan kanuni tanımlamalara bağlı kalmadım, kalmayacağım. Ve tüm boyutlarıyla şiddete karşı ve buna yönelik çözümler üreten bir Belediye başkanı olmaya inatla devam edeceğim. Şiddeti önlemenin tek yolu şiddete neden olan eşitsizlikle mücadele etmektir. Yani şiddetsiz bir toplum için öncelikle eşitliği sağlamalıyız. Şiddetsiz bir toplum için eşitliğe giden yolu Menteşe Belediyesi’nden şiddetsiz bir belediye yapılanması ile başlatıyorum. Ancak, şiddete karşı bu net tutum her kamu kuruluşunda, toplumsal yaşamın her alanında yaygınlaşmasıyla kadınlar ve çocuklar için daha yaşanabilir, şiddetsiz bir dünya kurulabilecek. Tam da bunun için şiddet tutum belgesini imzalayarak, politik duruşumuzu net bir şekilde açıklıyorum”
Menteşe’deki her kadının yanında olma sözü veriyorum
Bu imza ile daha eşit, daha özgür bir kent için Menteşe’deki her kadının yanında olma sözü veren Gonca Köksal, “Senem’i öldüren kişi eski bir Belediye çalışanıydı. Bu olay bize işe Belediyemizden başlamanın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Şiddet her yerden gelebilir. Geçtiğimiz günlerde bir kadına karşı şiddet uygulayan personelimizin Belediye ile ilişiğini kestik. Suçu kabul etti, yargılama başladı, yargılama sonucunu beklemeden işten çıkardık. Şiddetsiz bir çalışma yaşamı için önce Menteşe Belediyemizden başladık. Diğer kamu kurumları, işçi işveren örgütleri, sivil toplum örgütleriyle işbirlikleri kuracağız. İmzaladığımız politika belgesinin yaygınlaşması ve uygulanması için çalışacağız. Herkesi bu yolculukta yoldaşımız olmaya davet ediyorum. Birbirimizden aldığımız güçle şiddetin karşısında duracağız. Bizler eşit şiddetsiz bir kenti birlikte var edeceğiz. Uzanan her kadının elini sımsıkı tutacağıma söz veriyorum” dedi.
Konuşmaların ardından Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal ve Menteşe Belediyesi Başkan Yardımcıları Merve Fidem Barut, Mehmet Tahça ve Engin Fırat Ata ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı. Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
KAZIM TOKUÇ