MİGREN KADERİNİZ OLMASIN

Migren, sık sık tekrarlanan zonklama tarzındaki baş ağrısı olarak tanımlanabilir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren, ciddi iş gücü kaybına neden olan migren hastalığı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada yaklaşık 600 milyonun üstünde bir kişiyi etkiliyor. Orta şiddette veya çok şiddetli olabilen tek taraflı baş ağrıları, zonklayıcı karakterdedir ve fiziksel aktivite ile artış gösterir. Ayrıca migren atakları sırasında bulantı-kusma veya gürültü-ışık hassasiyeti gibi şikayetler de görülebilir. Migren hastalığının tedavisinde en güncel yöntemlerden biri olan migren botoksu hakkında Özel Yücelen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Eskici önemli açıklamalarda bulundu.
MİGREN KADERİNİZ OLMASIN, 3 SORUDA MİGRENİ TANIYALIM
Bu testi yapmadan önce hastada iki tane kriter aranıyor. Bunlardan ilki son üç ay içinde iki kez veya daha fazla baş ağrısı çekip çekmediği, diğeri de bu baş ağrısının onda ‘acaba doktora gitmeli miyim?’ hissi uyandırıp uyandırmadığı. Bu kriterler önemli çünkü baş ağrısının tekrarlayıp tekrarlamadığını ve şiddetli olup olmadığını gösteriyor. Bu kriterlere ‘evet’ veya ‘kısmen evet’ cevabı verilirse o zaman üç ana soruya geçiliyor.
1-Ağrı sırasında hiç ışıktan rahatsız oldunuz mu?
2-Ağrı sırasında hiç mideniz bulandı mı?
3-Ağrınız nedeniyle en az bir gün işe ya da okula gidemediğiniz oldu mu?
Eğer bu üç sorunun ikisine bile “Evet” diyorsanız ağrınızın migren olma ihtimali yüzde 90’ın üzerinde. Mutlaka bir nöroloğa başvurmanız gerekir.
Bu test hekimlere bile öneriliyor. Test pozitifse karşılarındaki hastanın migren olma ihtimalini değerlendirmeleri ve hastaya migrene yönelik daha ayrıntılı sorular sormaları isteniyor.
Migren Nedir?
Migren; primer baş ağrısı sınıfında değerlendirilen, herhangi bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkan şiddetli baş ağrısıdır. Genellikle ataklar hâlinde ortaya çıkar. Kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler.Migren ömür boyu süren bir rahatsızlıktır. Tedavinin asıl amacı atakları kontrol altına almak ve kişinin yaşam kalitesini artırmaktır. Gerekli tedavi yapılmazsa kişi en önemli ve özel anlarında migren ataklarına yakalanabilir; çalışma ve sosyal hayatı migren atakları nedeniyle sekteye uğrayabilir. Bu nedenle migrenin modern ve etkili yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.
Migren tetikleyicileri nelerdir?
Yükseklik değişiklikleri, Hava kirliliği, sigara dumanı, Parlak ışık veya titreyen ışık, Yüksek ve devamlı gürültü , Parfüm kokusu, kuvvetli diğer kokular ve kimyasal maddeler, Hava durumundaki değişiklikler (basınç, sıcaklık ve nem değişikliği, lodos), Açlık, öğün atlama, Çok ya da az uyuma, uyku düzenindeki bozukluklar, Doğum kontrol hapları, Kadınlarda hormonal değişiklikler (âdet dönemi)
Migren; auralı ve aurasız migren olmak üzere iki grupta incelenir. Auralı migren; baş ağrısına ek olarak görme ve duysal sorunların da yaşandığı migren türüdür. Tüm migrenlerin yalnızca %10’u auralı migrendir.Aura olarak kısmi görme kaybı,bulanık görme, parlak ışık ve nesneler görmek, kol ve bacaklarda uyuşma ağrıdan önce görülebilir.
Migren Belirtileri Nelerdir?
*Genelde ağrı başın tek tarafındadır
*Ağrı zonklayıcı özellikte, orta veya şiddetlidir
*Bulantı, kusma olur
*Krizler (atak) halinde gelir
*Ağrı 4 ila 72 saat sürer
*Ağrı başlangıcında görme bozuklukları olur (auralı tipinde)
*Baş hareketleri ve fiziksel aktiviteyle ağrı artar
*Işıktan ve sesten rahatsız olma
Tedavide neler yapılabilinir?
Migren ataklarının tedavisi; ağrı kesiciler ile yapılır. Enjeksiyonla ya da oral yolla alınacak ilaçlarla migren ağrılarının azaltılması hedeflenir. Bulantı ve kusmayı engellemek için bulantı giderici ilaçlar verilebilir.Yeni keşfedilen migren aşısı ve migren botoksu gibi tedavi yöntemleri ise atakları uzun süre ortadan kaldırarak, pratik ve en etkili tedavi seçeneğini sunmaktadır.
Migrende koruyucu tedaviler; eğer günlük yaşantınızı etkileyen migren atakları ayda 3 defadan fazla yaşanıyorsa koruyucu tedavilerden faydalanmak gerekir. Migren ataklarını azaltan ilaçlar ve baş ağrısını tetikleyen yiyecek-içecek, keskin koku, ışık, aşırı ses, basınç değişimi vb. faktörlerden kaçınmak doğru olacaktır. Aynı zamanda migren botoksu gibi modern tedavi yöntemleri de bu noktada idealdir. Özellikle gerekli önlemleri almasına rağmen, adet dönemlerinde migren atağı yaşayan kadınlar için migren botoksu hem kolay hem de etkili bir çözüm olmaktadır.
Migren Botoksu Faydalı Mıdır?
Migren botoksu, özellikle auralı migrene bağlı oluşan yoğun ağrı ve semptomların azaltılmasına yardımcı olur. Botulinum toksin, kasların aşırı kasılmasını engelleyerek, migren ataklarını büyük oranda engeller.
Uzm. Dr. Mehmet Eskici Kimdir?
1989 yılında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Alaşehir, Lise eğitimimi Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamladı. ÖSS sınavında Türkiye 92.si olarak, 2007 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine başladı. 2014 yılında da uzmanlık eğitimi için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesine başladı. 2018 yılınca Türkiye geneli nöroloji uzmanlık sınavında birincilik elde etti. Evli ve bir çocuk babasıdır.
Uzm.Dr. Mehmet Eskici’nin uzmanlık alanları:
- Baş ağrısı,
- Migren,
- İnme,
- Parkinson,
- Alzheimer,
- Epilepsi,
- Menenjit
- Demans
- Nöromüsküler hastalıklar,
- Omurilik bozuklukları,
- Diskineziler,
- Uyku bozukluklarına bağlı hastalıkları,
- Uyku apnesi,
- Beyin tümörleri
- Distoni,
- Meninjiyom,
- Huzursuz bacak sendromu,
- Titreme Hastalığı (Esansiyel Tremor),
- Torasik Outlet (Çıkış) Sendromu,
- Kas distrofisi gibi kas hastalıkları
- Beyin anevrizmaları,
- Boyun fıtığı,
- Vertigo (baş dönmesi),
- Nöropatik hastalıklar (el ayak uyuşmalarına bağlı diyabet, üre gibi hastalıklar),
- Myastenia gravis (kasların zayıfladığı ve kolayca yorulduğu),
- Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS),
- Multiple skreloz,
- Beyin damar hastalıkları
