Talan İkizköy’den başladı: Zeytin ağaçları kesiliyor

İkizköy’de kamulaştırılan alana jandarma tarafından sokulmadıklarını söyleyen yurttaşlar onlarca zeytin ağacının kesilmeye başlandığını duyurdu.
Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy’de yapılması planlanan kömür madenine karşı mücadele sürerken, 2017’de kamulaştırılan bölgedeki zeytinlikler kesilmeye başlandı.
Bölgeye jandarmanın kimseyi sokmadığını söyleyen yurttaşlar şu ana kadar onlarca zeytin ağacının Limak Holding tarafından kesildiğini duyurdu.
Milas’a bağlı İkziköy’de çevreciler ve vatandaşlar, Yeniköy ve Kemerköy santraline kömür sağlamak amacıyla bugün sabah saatlerinde şirketin zeytinleri kökünden sökmeye başladığı haberini aldı.
Köylülerle birlikte bölgeye giden İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, “ Zeytin ağaçları 3 yıldır duruyordu, kesilmiyordu. En son 1 Mart’ta çıkan maden yönetmeliğinde değişikliği kullanarak şirket şuan da oradaki zeytinleri kamyonlarla taşıyıp kendi yerlerine dikmek için geldikleri duyumuzu aldık. Kesin net bilgidir. Şuan paraya durdurmaya gidiyoruz. Bununla ilgili Yargıtay’a dava açtı avukatımız. Katil bunlar” diye konuştu.
Ağaç katilleri
İkizköy Çevre Komitesi üyesi Deniz Gümüşel alanda duran görevlilerle tartıştı. Gümüşel, çektiği video ile “Burası sizin araziniz değil. Burası kamunun arazisi. Kamuyu yönetenlerde size peşkeş çekiyorlar. Bakın arkadaşlar kaç tane devasa zeytin ağacını yok etmişler. Alana sokmuyorlar rezaleti göstermeyelim diye. Alın görün Limak ve İçtaş’ın yaptığı işi görün. Kanuna aykırı bir şekilde yüzlerce yaşlı zeytin ağaçlarını mahvetmişler. Söküp atmışlar biz gelene kadar. Yönetmelik ne? Dağ başımı burası. Ne kanun tanıyorsunuz ne anayasa tanıyorsunuz. Eşkıyalar. Özel arazi değil burası. Kamu arazisi. Sizin boğazınızdan da geçiyor o zeytinyağı. Ağaç katilleri” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlarla birlikte alanda olan CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya ise şunları söyledi:
“Burada daha önceden yazın ormanlarımız yanarken izinsiz ve hukuksuz olarak 150 tane çam ağacımız katledilmişti. Bugün yine aynı bölgede açılmış olan bir dava varken daha yeni kefil yapılmış ve yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen yaklaşık 30-40 tane zeytin ağacının taşınma bahanesiyle katledildiğini görmekteyiz.”
Bölgede köylüler, çevreciler ve jandarmanın gergin bekleyişi sürüyor.
Yurttaşların tepkisi sonrası şirket kesimi geçici olarak durdurmak zorunda kaldı.
Resmi Gazete’de 1 Mart’ta yayınlanan yönetmelikle zeytin alanlarında madencilik faaliyeti yapılmasının önü açılmıştı.
