YANAN ORMANLAR RANTA AÇILDI
Fıstık çamlarıyla kaplı Pina yarımadası Beton yığınına döndü..
Muğla’nın Milas ilçesinde koruma altındaki Halep çamı ormanlarında son 24 yıl içerisinde çıkan yangınlardan sonra bölgede yaklaşık 5 bin yataklı 3 lüks otel yapıldı. Otellerin ormandan tahsis edildiği ve yanan alanlarda ise fidan yerine yeniden villalar yapılarak betona gömülmesi sivil toplumun sert tepkisine neden oldu.
Muğla’nın Milas ilçesinde Pina yarımdasında koruma altındaki Halep çamı ormanlarında çıkan yangınlardan sonra yaklaşık 5 bin yatak kapasiteli 3 lüks otel yapıldı. Otellerin ormandan tahsis edildiği ve yanan alanlarda ise fidan yerine beton dikilmesi çevrecileri isyan ettirdi.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi’nde ki Halep çamı ormanları ile kaplı Pina yarımadasında 2007,2015 ve 2021 yıllarında çıkan büyük orman yangınlarında kül olan koruma altındaki Halep çamı ormanlarının yerine yüzlerce kamyon çimento taşınarak lüks villalar yapıldığı görüldü.
Meşelik köyünde yaşayan evli ve iki çocuk babası Mehmet Çakmaklı “Son 15 yılda bölgede orman yangınları ardarda geldi. Her seferinde yanan yerler imara açılmayacak dediler, imara açıldı. Bodrum’da arazi orman kalmayınca bu tarafa yöneldiler.30-40 yıl önce bu ormanlarda biz yangın görmezdik.2021 yılında birini gönderdiler burayı yaktırdılar, oda tutuklandı. O zamanda yetkililer söz verdi imara açılmayacak diye. Bizler bu ormanlarda doğduk büyüdük, arıcılık hayvancılık yaptık. Köylülerin yaşam alanları yavaş yavaş yok oluyor azalıyor. Pina yarımadası oteller tarafından kapatıldı, artık vatandaş köylü o tarafa geçemiyor” dedi.
Koruma altında olan asırlık Halep çamı ormanlarının bulunduğu alanların beton dönüşmesi havadan çekilen fotoğraflarla gözler önüne serildi. 23 yılda yaklaşık 600 hektarlık ormanlık alanın bulunduğu Pina yarımadasında yüzde 50’lik alanın turizme tahsis edilerek betona dönüştüğü görüldü.
Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz “Bodrum’un planlarını yapanlar kentin geleceğini ve halkı düşünerek değil yatırım ve parayı düşünerek yapıldığı için mahkemeler sık sık bu planları durdurmak zorunda kaldı. Bu tür çıkan orman yangınlarından sonrada hep o bölgelere kuşkuyla bakar olduk. Bodrum’da yanan her alanın ardından mutlaka yapılaşma geldiğini gördük. Veya yangınların çıktığı bölgelere bakıldığında çok geçmeden birkaç yıl içerisinde tahsislerin yapıldığı ortaya çıktı. Bu endişelerin giderilmesi iyi olur” dedi.
Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise “Sözün bittiği yerdeyiz. Bu kadim topraklar Karya, Leleg, Halikarnassos medeniyetinden bu yana böylesi bir zulüm görmedi. Ormanlarımıza göz dikmişler. Sorarız, “Babanızın malı mı? Hiç mi vicdanınız sızlamadı? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plansız yapılaşma yetkisine güvenmesin. Ferman padişahınsa, Bodrum bizimdir” diye konuştu.
Kaynak: anterhaber