DSİ’ye 17 bin imza ile başvurdular;”Termik Santrallere su tahsisini iptal et”
Muğla’da 72 çevre ve ekoloji örgütünün temsilcileri ve vatandaşlar, kuraklıkla mücadele eden turizmin başkenti Bodrum’un suyunun Yeniköy ve Yatağan termik santrallerine tahsis edilmesine karşı başlattıkları kampanyada toplanan 17 bin 376 imzayı DSİ’ye teslim etti.
Change.org üzerinden yürütülen kampanyada 17 bin 376 imza toplandığı imzaların Aydın DSİ Bölge Müdürlüğü’ne iletildiği belirtildi.
Yapılan açıklamada, “Geyik Barajı’nda toplanan suyun 5 Milyon tonu Bodrum’a içme suyu olarak tahsis edilirken 9.5 Milyon tonu Yeniköy TSE’ye soğutma suyu olarak tahsis ediliyor. Aynı şekilde DSİ’nin yaptığı diğer bir protokolle de dipsiz yeraltı sularının da Yatağan Termik Santrali’ne tahsis edildiği biliniyor” denildi.
Daha önce aynı taleplerle verdikleri dilekçelere yasal süre içerisinde yanıt verilmediği için yurttaşlar ve çevre örgütlerinin DSİ’ye dava açmaya hazırlandığı belirtildi.
Milas Yurttaş İnsiyatifi adına basın açıklaması yapan Neşe Tuncer “Yaşamakta olduğumuz susuzluk doğal değil. Günlük hayatlarımızı sürdürülmez hale getiren susuzluk, yetkililerin on yıllardır adaleti geciktirmesi sonucu bizlere ödetilen ağır bedellerin sadece bir boyutu. Doğal yaşam kaynaklarımızın enerji ve maden şirketleri tarafından hunharca sömürülmesi devam ederse, susuzluğun kaçınılmaz olduğu bilim insanları tarafından söylendi durdu. Ne bakanlıklar ne valiler ne halkın seçtiği yerel yöneticiler ne de milletvekilleri bu devasa yaşamsal sorunu dert etmediler. Zira onların derdi müştereklerimiz olan bu zenginliklere, yani sömürülen toprağa, suya, yaşam alanlarına ‘yerli ve milli servet’ diyerek bir avuç sermaye sahibine peşkeş çekmektir” açıklamasında bulundu.
Tuncer “İlçemizde bulunan 2 termik santral, soğutma suyu olarak içme suyu kullanmaktadır. Standart linyit kömürlü bir termik santral her 3,5 dakikada bir, bir olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar su çeker. Su Tahsisleri Hakkındaki Yönetmeliğin 7. Maddesi, suyun kullanımında öncelik sıralaması yapmakta, halkın içme ve kullanma suyu ihtiyacını birinci, enerji üretimi ve sınai su ihtiyaçlarını ise dördüncü sıraya koymaktadır. Yani yasa açık bir şekilde yurttaşların su ihtiyacının öncelikle karşılanması gerektiğini söylerken termik santrallere su tahsisi yapan DSİ, uymak zorunda olduğu kendi yönetmeliğini hiçe saymaktadır.
Geyik Barajı, Milas ilçesinde Sarıçay üzerinde, Yeniköy Termik Santraline soğutma ve kül suyu temin etmek amacı ile inşa edilmiştir. Yeniköy Termik Santralinin Kullandığı su miktarı, 14,5 milyon metreküptür. Santrale tahsis edilen suyun 9,5 milyon m3’ü Geyik Barajından, geri kalan 5 milyon m3’ü ise Milas Dereköy yeraltı suyu varlıklarından alınmaktadır. Bu kullanım, Bodrum ve Milas’ın yıllık kentsel su kullanımının neredeyse 2.5 katıdır” dedi.
Editör :Kazım TOKUÇ