KONGAR VE KALKANDELEN MENTEŞELİLER İLE BULUŞTU

Menteşe Belediyesi’nin 8. Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Felsefe Kültür Sanat Derneği ile birlikte düzenlediği yazar Prof. Dr. Emre Kongar ile gazeteci – yazar Zülal Kalkandelen’in ‘Cumhuriyet Devriminin 100 Yılı’ başlıklı söyleşisi ve ‘Devrimin ve Karşı Devrimin Yüz Yılı’ eserlerine ilişkin kitap imza töreni, İskender Alper Konakaltı Kültür Merkezinde gerçekleşti. Okuryazarlar söyleşi ve imza törenine yoğun ilgi gösterdi.
Söyleşinin açılış konuşmalarını Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılına adanmış bu özel etkinlikte, ülkemizin çağdaşlaşma serüveninde kazandığımız ve kaybettiğimiz değerlerimizi konuşacağız. Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılını kutlamak, sadece bir tarih meselesi değil, aynı zamanda geleceğe dair bir taahhüttür. Bu dönemde, gençlerimizi daha iyi bir eğitimle donatmalı, felsefe, bilim ve teknolojiye yatırım yapmalı, sanat ve kültür alanında daima ileri gitmeliyiz. Aynı zamanda, demokratik değerlere olan bağlılığımızı güçlendirmeli ve adaleti yeniden tesis etmeliyiz ki, cumhuriyetimizin yüzüncü yılı, birlik ve beraberlik içinde daha parlak bir geleceğe doğru attığımız bir adım olabilsin. Bu vesileyle, konuklarımıza bugün bizlerle burada oldukları için teşekkürlerimi sunuyorum.
Aynı zamanda belediyemizle iş birliği içinde bu etkinliğin gerçekleştirilmesini sağlayan Felsefe Kültür Sanat Derneği yönetimine ve üyelerine de özel olarak teşekkür ediyorum.” dedi.
KONGAR: “CUMHURİYETE DÖNÜŞ YEREL YÖNETİMLERLE OLUR”
Cumhuriyet Devriminin 100 Yılı başlıklı söyleşiye Başkan Gümüş’e teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Emre Kongar, “Bugün bizi sizlerle buluşturduğu için başkanımıza teşekkür ediyorum. Unutmayın Cumhuriyete dönüş yerel yönetimlerden başlar. Bahattin bey belediye başkanı. Dolayısıyla Menteşe’yi ve sizleri temsil ediyor. Halkın yönetimlere katılmasını iktidarlar sağlamaz, yerel yönetimler sağlar. Bu bakımdan yerel yönetimler çok önemli.” dedi.
Kongar konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhuriyet devrimi benzersiz bir devrim yüzyılın en büyük, en müthiş devrimi. Neden biliyor musunuz? Çünkü kültürel, siyasal ve toplum bilimi olarak devam eden tek devrimdir. Cumhuriyet rejimi şimdi değil 1. Meclisten bu yana saldırı altında. Nedeni ne? Bunu bilmek için tarihi iyi okumamız ve bilmemiz lazım. Peki Osmanlı İmparatorluğu neden çöktü? Çünkü Osmanlı imparatorluğu tarım dönemimde kaldı. Endüstriyi yakalayamadı. Tarım ve din imparatorluğu, Avrasya imparatorluğu olarak kaldı ve kaçınılmaz sonla çöktü. İngiltere sanayi devrimi ile Osmanlının yerini aldı. Atatürk tüm bunları büyük bir öngörü yeteneğiyle görüyordu ve bir harbiyeli olarak neler yapılmasını biliyordu. 15 yılda tüm hilafet ve padişah yanlılarına rağmen ki bunların içinde milli mücadelede birlikte omuz omuza savaştığı silah arkadaşları da vardı, Cumhuriyeti kurdu ve devrimlerini tek tek gerçekleştirdi. Bu çok önemli. Çünkü kurtuluş savaşında etrafında olanların çoğu İsmet İnönü hariç neredeyse yapayalnızdı. Şimdi iktidarda olanlar, 20 yıldır ülkeyi yönetemiyor. Atatürk 15 yılda bir ulus, bir cumhuriyet kurdu. Yüzyılın en büyük devrimini gerçekleştirdi.” dedi. Editör:Kazım TOKUÇ