Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

KOMİNİST BAŞKAN

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 31.07.2022
  • KOMİNİST BAŞKAN için yorumlar kapalı
  • 77 kez okundu

 

 

Sevgili okurlar Moskova Üniversitesinde hoca olan eski bir Rus arkadaşım geçen gün bana mail yazmış ve ”sizde komunist belediye başkanı varmış” diye söze başlamış. Yani oradan duymuş.

Şöyle bir düşündüm hiç unutmam yıl 1948 İstanbul’da İlkokul 4.cü sınıfta bir arkadaşımız Nazım Hikmet’in ismi yazan bir kitapçık getirmişti. Bir anda bahçede Okul Müdürü ve bir öğretmen üzerine atlayıp kitapçığı kaptılar. ”Bir daha bunu elinde görmeyeyim yoksa hapse girersin” demişlerdi. Bu olay tam İstanbul’un göbeğinde olmuştu ve hepimiz çok korkmuştuk.

O zamanlar ”komunizm” inanılmaz tehlikeli idi. Nazım Hikmet lafını kullananı içeri alırlar ve konuşturmak için dayak bile atarlardı.

Çoğu insan komunistler gelecek ve Kars ile Ardahanı alacakmış diye laflar ederdi.

Açıkçası komunizmi bilmiyorduk ve öğrenilmesinede izin verilmiyordu.

 

Aradan çok uzun yıllar geçti, komunizm iflas etti, etmemesi mümkün değildi, duvarlar yıkıldı ve gidip gördük, konuştuk ve uygulanan yerde inceledik. 

Rus Profesör arkadaş hiç unutmam önemli bir toplantıda konuşma yaparken  ”bizi oyaladılar, duvarların arkasına kilitlediler, komunistlikle 45 senemizi yediler, insanlıkta zorla eşitlik yoktur, Tanrının ve Doğa’nın kanunları buna uymaz” demişti.

 

Komunizm yönetimi Amerikan sigaraları, viskileri ile bolluk içinde yaşarken zavallı halk ancak geçinebiliyordu. Bütün gayrimenkuller devletindi. Kiliseye giden iş bulamıyordu. Bir kadın doğum uzmanı doktor 3 vasıta ile hastaneye çalışmaya gidiyor ayda 6,–Ruble ev kirası ödüyordu. Oturduğu ev diğer bütün evler gibi devletindi, özel sektör diye birşey bilmiyorlardı.  Şimdi ise aynı evlere pahalı olduğu içün aidat ödeyemiyorlar dolayısı ile kaloriferler iyi yanmıyor ve ısınamıyorlar. 

Aradaki fark sistemi kuramamış olmaları, kurmaya çalışıyorlar.

 

Şimdi biz komunizmi hiç yaşamamış ama seçilmiş bir Belediye Başkanına Komunist adı veriyoruz.  

Komunizm kalın bıyık bırakmakla olmuyor…

 

Esas komunizmi anlamak için Karl Marx ve Friedrich Engels’in kitaplarını okumak yetmez. Orada yazılanların bugün tatbik edilmesi imkanı olmadığını en büyük ve koyu komunistler bile bugün anladılar. 

Komunizmi gidip orada yerinde yaşayıp öğrenmek gerekir…Ondan sonra konuşmak doğru olur.

 

Tunceli Belediye Başkanının acaba gerçekten komunizmin ne olduğunu yaşayarak öğrenmiş mi yoksa komunizm ismini kullanarak reklam mı yapıyor?