Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

BEŞ PARA ETMEZ

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 23.03.2022
  • BEŞ PARA ETMEZ için yorumlar kapalı
  • 75 kez okundu

 

Değerli okurlar çocukluğumda İstanbul’da birşeyi beğenmeyince “On para etmez” derlerdi. Ne idi bu 10 Para?

Ben İlkokula giderken bana hergün 40 Para verirdi annem. Etrafı tırtıllı gümüş rengi 40 Para…Yani 1 kuruş. Birde ortası delik 100 Para vardı ve bir simit alınırdı. Yani 10-40-100 Paralar. 40 Para = 1 kuruş idi. 100 Para = 2,5 kuruş.

Büyükbabam defter tutmuş aylık masrafları yazmış eski türkçe, ben tercüme ettirdiğimde ne gördüm bilin bakalım…Yıl 1930 bir aylık 5 kişinin yiyecek, içecek, yakacak, yol masrafı herşey dahil 98,—Lira ve not düşmüş  “bu ne pahalılık, vay bizden sonra geleceklerin haline” demiş.

Aradan hesap ettim yaklaşık 90 sene geçmiş daha bir asır bile değil. Enflasyona bakın, selam durun.  Bu arada ne reformlar, ne sıfırlar atmalar, neler neler yapıldı…

Nafile…

Hastalık çok açık ve net, herkes biliyor. İthalat, ihracattan fazla dolayısı ile açık var. Yani daha basit türkçe ile çıktı, girdiden fazla ve devamlı içerdeyiz. İçerde olunca alınan vergiler dış borçları ödemeye yetmiyor ve para basarak enflasyona sebep olunuyor.

Hastalık tam bu ve yeni değil, büyükbabamdan beri mevcut…Tamamda Üniversitede Ekonomi okutan Profesörlere şu soruyu sormak isterdim:  Tasarruf etmeyi hiç öğretmiyor musunuz?

Öğretmiş olsanız o zamandan beri gelen hükumetler neden tasarruf yoluna gidip halkı bu cendereden kurtarmazlar? Şimdi yine enflasyon ve müthiş pahalılık, ne yapsın emekli veya işçi?

Şimdi 10-40 Para kalmadı, 100 Parada yok, tedavülden kalkalı çok uzun zaman oldu.

Ekonomi bilgisi ve politikası gerçekten 10 Para etmezmiş…