Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

ALKOLE ZAM ÇOK TEHLİKELİDİR

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 10.01.2022
  • ALKOLE ZAM ÇOK TEHLİKELİDİR için yorumlar kapalı
  • 107 kez okundu

 

Değerli okurlar yıllar önce görev yaparken Amerikan Silahlı Kuvvetler mensupları için hemen her yerde açılmş PX’ler vardı.  Bunun manası ”Post Exchange” demektir yani bir şekilde gümrüksüz satış giibi. Sadece Amerikan askeri personeli kart ibraz ederek belli miktar alışveriş yaparlar.

Bu sistem bugünde aynen mevcut ve devam etmekte.

Bir tarihte Amerikan Genelkurmay Başkanlığından PX’lerde alkol ve sigaraya zam yapılma emri geldiğini duyduk. Sigara tamam ama Alkole yapılacak zamların çok tehlikeli olduğunu bütün uyuşturucu uzmanları bilir.  Hemen Kolordu Komutanı derken Ordu Komutanına ulaştık ve bunun çok tehlikeli olduğunu alkolün pahalı olması genç askerleri uyuşturucuya sürükleyeceğini ve satıcılığa kadar götürebileceğini anlattık. O tarihte Avrupa dahil dünyanın çeşitli yerlerinde 3 Milyon üzerinde Amerikan askeri ve aileleri mevcuttu.

Psikologlarla, bizlerle toplantılar yaptılar ve inanın en fazla (3) gün içinde bütün zamlar geri çekildi.

 

Alkole zam yapmak ve ülke standartlarını aşması demek gençlerin uyuşturucuya yönelmesi demektir.

Yaşları müsait olanlar hatırlayacaklardır Avrupa ve Amerika’da eskiden büyük alışveriş mağazaları çıkışlarında manyetik aletler yoktu. Herkes alacağını alır ve çıkardı. Baktılarki çok fazla hırsızlık oluyor işte o zaman bu aletleri çıkışlara yerleştirdiler ve mallara da manyetik bir küçük alet monte ettiler.

Bunun tek sebebi alışveriş mağazalarından çalınmayı önlemekti.  Aynı zamanda yakalanan kişilerle psikologlar kanalı ile araştırıldı ve % 98 hırsızlıkların uyuşturucu satın almak için paraya ihtiyacı olanların yaptıkları anlaşıldı.

 

Uyuşturucu alışkanlığı maalesef insanı krize sokar ve gözü görmez. Acil para bulup uyuşturucu alması gerektiği zaman hiç düşümeden herşeyi yapar.  Ben kendi öz annesini uyuşturucu almak için para vermediği için öldüreni bile gördüm.

 

Bütün bu sebepler ve daha birçok burada yazamayacağım diğer sebeplerden dolayı alkole zam yapılmasının gençleri daha ucuza gelen uyuşturucuya yönlendireceğini anlattık ve hemen kabul ettiler.

 

Bugün Türkiye’de alkole yapılan zamlar sadece uyuşturu satıcılarına faydası olur.  Keşke Hükumetimiz bu gibi  zamları yapmadan Türkiye’de ki çok başarılı Uyuşturucu mücadelesi yapmakta olan tecrübeli Emniyet mensubu meslekdaşlarımıza sorsalardı.