Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

DEVLET HASTANESİNDE ÇALIŞMAK

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 31.10.2021
  • DEVLET HASTANESİNDE ÇALIŞMAK için yorumlar kapalı
  • 113 kez okundu

 

Değerli okurlar daha önce Marmaris’te görev yapmış olan Özel Harekatçı bir arkadaşım Türkiye’den telefon etti ve kızının Hemşirelik Yüksek Okulu mezunu olduğunu acaba Almanya’da kendisine bir iş bulma konusunda yardımcı olup olamayacağımı sordu. Hiç bilmediğim bir konu.

Tanıdığım Alman bir Başhemşire var, onu aradım ve sordum. Bana “gelsin hemen iş var çok iyi maaş alır” deyince bende sevindim. Sonra “Hastane İşletme Genel Müdürüne sorayım Türkiye AB üyesi değil seni arayayım çünkü prosedürü iyi bilmiyorum” dedi.

Bir saat sonra aradı “konuştum oluyor ancak mutlaka Almanca bilmesi şartmış, bir kursa gidip Almanca öğrenirse yaklaşık en az 3000,—Euro net maaşla bizde hemen işe başlayabilir, 6 ay sonra maaşı çok daha artar. Vize ve gerekli prosedürü burada bizim hastane yaptırır ancak bir şeyi çok iyi şimdiden bilmesi lazım, bizde Türkiye’deki gibi değil kendi çocuğuna veya annesine bakar gibi büyük sabır, güler yüz ve tam şefkatle çalışacak”.

 

Şimdi “Türkiye’deki gibi değil” sözü beni şaşırttı. Bu hanım Alman ve büyük bir Katolik Devlet Hastanesinde bir bölümün başhemşiresi.  Merak ettim neden böyle söylediğini sordum. “ 4 yıl önce yazın Türkiye’ye tatile gitmiştim orada kaldığımız otelde yaşlı bir Alman hanım hastalandı ve hastaneye giderken bende beraber gitmiştim. Orda hastaya ve yakınlarına gösterilen kabalık hiç ama hiç güzel değildi. Nerede ise “niçin geldin” diyeceklerdi. Doktorlarında suratları asık konuşmaya ve anlatmaya dahi keyifleri yoktu. Bizde profesyoneller bu şekilde çalışmaz. Bir işi para karşılığı yani profesyonel yapıyorsan ya tam yapacaksın, ya da hiç yapmayacaksın, bu konuda sıfır tolerans vardır. Hasta ve hasta yakınlarının ne kadar hassas olduklarını anlayamayan ve gerekli muameleyi göstermeyen kim olursa olsun bizde şansı yok. Bu nedenle söyledim” dedi.

 

Şöyle düşündüm kadın haklı .  Bende bu şekilde ters muameleyi, “sen” diye aşağılayıcı konuşma ve hitap şeklini çok duydum.Özel hastanelerde değil, hep Devlet Hastanelerinde…

Aradım meslektaşımı ve “söyle kızına oradaki gibi hemşirelik burada yapamaz, buradaki gibi yapacaksa Almanca öğrenirse gelebilir dedim.  Tabii “aman razıyız, kızım da razı nasıl isterlerse öyle yapar” diye heyecanlandı.

 

Tabii buranın Türkiye gibi olmadığını bilmiyor, gelip görünce herhalde yaşayarak anlayacak.

Hemen Almanca kursuna yazılacakmış bakalım ne zaman lisanı öğrenip gelecek ve çalışmaya başlayacak.

İşi zor, burada doktor ve hemşireye çok büyük saygı duyulur.

Hiçbir hastaya veya yakınına doktor veya hemşire “sen” diye hitap edemez. Bunun karşılığında hasta veya yakını elini kaldırmayı bırakın, sert konuşmak bile aklına gelmez çünkü doktor ve hemşireler güler yüzle aynen kendi anne, kardeş veya çocuklarına bakar gibi gülümseyerek ve içten bir sevgi ve şefkatle yaklaşırlar ki, onlara sadece büyük saygı duyulur.

Babasına söyledim eğer bu kurallara uymakta şüpheliyse Türkiye’de kalsın boşuna buraya gelmesin, bu konuda burası hiç Türkiye’ye benzemez dedim. Bakalım ne karar verecek?