Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

AFGANİSTAN

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 13.08.2021
  • AFGANİSTAN için yorumlar kapalı
  • 65 kez okundu

 

 

 

Değerli okurlar daha öncede Afganistan ile ilgili yazmıştım. Belki anımsayacak olanlar vardır Afganistana

önce Amerikalılar girdi. Sebebi dünyanın en iyi “siyah esrarı” orada yetişiyor, imal ediliyor ve mafya tarafından  satılıyordu.  Amerikalılar bütün ekin alanlarını dümdüz ettiler…

Ancak Amerikalılar daha önce böyle bir ülke hiç görmemişlerdi, kendi içinde kabile-kavimler birbirleri ile devamlı  kavga halindeydiler.  Bir süre sonra Amerika Rusya’dan yardım istedi ve çıkarak Ruslara bıraktı. Ruslar Afganistana girdiler ama ne olduklarını şaşırdılar. Bu sefer müslüman diye Çeçenleri de yanlarına aldılar. Hiç fayda etmedi ve bir süre sonra Çeçenlerle de düşman oldular.

 

Ruslar bu işi yapamayacaklarını bildirip tekrar Amerikaya işi bıraktılar.Bu sefer Amerika Nato’da katılsın istedi ve kısa süre önceye kadar Amerika ve Nato Afganistanda idiler. Amerika bu işin böyle devam etmeyeceğini tekrar anladı ve birine ihale ederek çıkma kararı verdi.

En uygunu bu sefer Müslüman Türkler olabilirdi. Afganlarda müslüman oldukları için Türkler tesirli olabilir ve Amerika bu dertten kurtulabilirdi.  Türkiye’nin maddi durumu iyi olmadığı için para ve başka türlü avantajlarla Türkler ikna edilebilirdi.

Bu gibi durumlarda genelde stratejik kararlar hem Amerikanın Pentagonunda alınır, Başkan tarafından duyurulur. Şimdi baktığınızda Amerika tarafı kendini kurtarmakta haklı gibi görünüyor ama işin içinde olanı göremiyor.

Afganlılar kendi içlerinde kavgalılar, biri hepsini zorla yönetmek istiyor.  Eski zaman müslümanlığı ile kadın haklarını hiçe sayıyor. Kadınların sadece %1’i okuma-yazma biliyor. Türkiye’ye gönderilenler hep erkek…Bu durumda kısa bir süre sonra Türklerde aynı Rus güçleri ile birlikte olan Çeçenler gibi olacaktır. Ruslar müslüman diye Çeçen askerleri götürmüşlerdi Afganistana ama bir süre sonra faydası olmadı.

Netice olarak Afganistan’ın büyük bir reforma ihtiyacı var, din devleti olarak 21.ci asırda bir adım atması bile mümkün değil. Türkiye bu işe hiç bulaşmasa çok daha iyi olacaktır…