Berna Kılıç
Dilara Alkaç
$ DOLAR → Alış: 32,24 / Satış: 32,37
€ EURO → Alış: 34,79 / Satış: 34,93

ALKOLİZM

Metin Cangör
Metin Cangör
  • 29.04.2021
  • ALKOLİZM için yorumlar kapalı
  • 103 kez okundu

 

 

Sevgili okurlar yıllar önce Almanya’da yapılan bir Nato bilgi paylaşımı toplantısından sonra eski bir dostum olan Amerikalı

Albay ile konuşuyordum. Kendisi Cidde/Suudi Arabistan’da görev yapıyordu ve toplantı için Frankfurta gelmişti.

 

Viski içtiğini görünce kendisine sordum: “Arabistan’da ne içiyorsun orda yasak değil mi!” dedim. Verdiği cevabı bugün bile unutamam. Bir kahkaha attı ve “orada daha çok alkol var, her yerde buluyorsun, bilirsin yasak olan hep vardır” dedi.

 

Şimdi sözde kapanmada alkol satışı yasaklanmış Türkiye’de…Daha bugün televizyonda sorulduğunda Sayın Bendevi Palandöken “İnsanlarımızı kimyager yaptılar, hepsi evlerinde yapıyor ve komşularına ve dostlarına dağıtıyor veya satıyor”

dedi.

 

Birşeyi yasaklamak tamamen psikolojik etkiler yaratır, bunu yapmadan önce uzmanlarla konuşarak bilgilenmek gerekir.Örneğin dünyanın en eski mesleği, her din’de fahişeliktir ve hiçbir rejimde, Hitler ve en sert Komunizm dahil, bitirilememiştir.

 

Eskiden fahişeliğe ölüm cezası olmasına rağmen önü alınamamıştır.

Dolayısı ile bazı önemli yasakları koyarken çok dikkat etmek gerekir, bazen yasaklarken büyük ölçüde tersi de olabilmektedir.Küçük çocuklar ailede gizliliği görerek merak salmakta ve sonunda alkolizme kadar iş gitmektedir.

 

Eskiden İstanbul Erenköy’de meşhur Etemefendi Caddesinde köprü kaldırımında oturup uyuklayan “Sarhoş Nahit” vardı.Uyuklarken cebinde şişe olduğunu görürdük, çoğu zaman düşürmek için itelerdik, mavi ispirto idi. Parası olmadığı

için o zaman şişesi 35 kuruş olan mavi ispirto içerdi. Bunlar hep bilinçsiz yasakların neticesidir.

 

Merhum Adnan Menderes Hükumeti zamanında Amerikan sigarası ve yabancı para bulundurmak yasaktı, hapis cezası vardı ve yakalanan hemen Savcılığa verilirdi. Beyoğlunda Çiçek Pasajı girişinde çiçekçilerde karton, karton Amerikan sigarası ve dolar satılırdı.

 

Demek istediğim yasaklar çocukların bilhassa dikkatini çeker ve yasakları çözmeye yöneltir. Bugün Türkiye’de olan “kimyagerlik” yani evlerde alkollü içki üretmek tamamen gereksiz yasakların ve fiyat artışlarının mahsulüdür.

 

Sokağa çıkma yasakları nedeni ile bugün büyük bir gıda zinciri şubesine gittim ve içki reyonunda hiçbir içki kalmamıştı.

Tebrikler, başarıyoruz…